; ; ; ;

Fizetési kedvezmények szabályai

2015. október 14. Magyar Miklósné Zsuzsa

A fizetési kedvezmények szabályait az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. tv. ( ART ) szabályozza.


bill-282738_1280.pngEzen kedvezmények engedélyezése kizárólag csak kérelemre indulhat, melyet elbírálásra a hatáskörrel és illetékességgel rendelkező adóigazgatóságokon működő Fizetési Kedvezmények Osztályához kell benyújtani.
A kérelmek papír alapon és elektronikusan is benyújthatók.
Csak elektronikusan nyújthatják be:
* munkáltatók
* áfa alanyok
* kifizetők.
* foglalkoztatási szervek
* vállalkozások stb.

A kérelem illeték köteles. A magányszemélyek és az egyéni vállalkozók ilyen irányú kérelmük illetékmentes. A gazdálkodó szervezetek eljárási illetékként 10.000.- Ft.-ot fizetnek a Magyar Államkincstárnál vezetett számlára.
* Fizetési kötelezettség mérséklésre vagy elengedésére csak ténylegesen fennálló tartozás vonatkozásában kerülhet sor. Figyelni kell arra, hogy visszatartással, átvezetéssel vagy befizetéssel rendezett fizetési kötelezettséget sem mérsékelni sem elengedni nem lehet. Olyan lehetősége nincs az adózónak, hogy a kötelezettséget megfizette, majd később kíván fizetési kedvezménnyel élni.
Milyen kedvezmények léteznek:

l./ Magánszemélyek esetében:
* Adót , tőketartozást csak magánszemély esetében lehet mérsékelni vagy elengedni.
* Nem nyújtható be kérelem a magánszemélyek jövedelemadójának előlegére és a levont jövedelemadóra, valamint a kifizető által a magánszemélyről levont járulékokra.

* A kérelem benyújtásakor az adóhivatalnak azt kell mérlegelni, hogy a tartozás megfizetése súlyosan veszélyezteti-e az adózó megélhetését. Ezért az eljáráshoz az adózó és a vele közös háztartásban lévők vagyoni jövedelmi és szociális helyzetét együttesen kell figyelembe venni. Be kell nyújtani a havi lakhatási, megélhetési, költségeit, valamint a lakhatást elősegítő törlesztő részletet. Háztartáson kívüli hozzátartozó igazolt támogatását a tartósan, vagy fogyatékos családtagra fordított többletköltségeket.

2.) Jogi személyek, és egyéb szervezetek esetében kizárólag a szankciók esetében lehet élni ezzel a lehetőséggel.
* A kérelem benyújtásakor azt kell tudni bizonyítani, hogy a kérelmezett összeg megfizetése a gazdálkodási tevékenység ellehetetlenítését hozná. Ennek vizsgálata közbenső mérleg és eredménykimutatásból indul ki.
* Ha már a vállalkozásnál felszámolási eljárás indulna, nincs lehetőség mérséklésre. Bizonyítani kell , hogy racionális gazdálkodással, és az összeg elengedésével, vagy mérséklésével a gazdálkodás jövőben is fenn tudja tartani működését.
* A mérséklést vagy az elengedést a jogi személyek esetében az adóhatóság gyakran köti feltételhez. Ilyen feltétel például, hogy a tőke megfizetésre kerüljön.

süti beállítások módosítása