; ; ; ;

Módosuló Art.

2015. október 21. Dr. Rákosi Ferenc

A Kormány október 13-án nyújtotta be az Országgyűlésnek az adótörvényeket módosító törvénycsomagját, amelyben egyebek között az Art. terjedelmes módosítása is szerepel (T/6636. számú törvényjavaslat). Egyelőre szó sincs az új Art. tervezetéről, amelynek hatálybalépését a pénzügyi kormányzat 2016. január 1-jére ígérte.

hammer-802302_640.jpgA javaslat értelmében megvalósulna az adóhatóság, illetve a vámhatóság által kezelt folyószámlák integrációja. Az adóügyekben általánosan előírt 30 napos ügyintézési határidő egyszeri, 30 nappal történő meghosszabbíthatósága már nem minden ügyben lehetséges, és a hosszabbításról a törvényi indokokra hivatkozó végzésben kell rendelkezni.
Az Art. módosítás lehetővé teszi a „megbízható adózó”-vá és a „kockázatos adózó”-vá történő minősítést, és az adózók ezekbe a kategóriákba történő rendszeres besorolását.

A megbízható adózók körébe kerüléshez az adózónak számos követelményt kell egyidejűleg teljesítenie (legalább 3 éves működés vagy áfaregisztráció, nem indulhatott ellene a tárgyévben és azt megelőző 5 évben adóvégrehajtási, csőd-, felszámolási eljárás, adószám felfüggesztés vagy törlés, negyedévente legfeljebb 500e Ft adótartozás, az adóteljesítmény legfeljebb 3%-át elérő korábbi adókülönbözet megállapítása, legfeljebb két mulasztási bírság az elmúlt két évben stb.) A cégbejegyzéssel vagy áfaregisztrációval rendelkezők adózók által „elnyerhető” cím alapján az adózó számos kedvezményt vehet igénybe (pl. esetükben az adóellenőrzés időtartama nem haladhatja meg a 180 napot, a kiszabható mulasztási bírság felső határa 50%-kal csökken, a kisösszegű, 10e-500e Ft közötti adótartozások többségére legfeljebb 1 éves, automatikus részletfizetés engedélyezése). További lényeges kedvezmény lehet, hogy a visszaigényelt áfa kiutalásának határideje 45 napra csökken e körben (sőt, a javaslat szerint 2018-tól a határidő 30-ra módosul).

A kockázatosnak minősülő adózók körébe kerülnek azok a csőd-, felszámolási, illetve végelszámolási eljárás hatálya alatt nem álló adózók, akik szerepelnek a nagy összegű adóhiánnyal vagy adótartozással rendelkezők, illetve a be nem jelentett alkalmazottakat foglalkoztatók listáján, vagy akikkel szemben az adóhatóság egy éven belül két alkalommal ismételt üzletlezárás intézkedést alkalmazott. A kockázatosnak minősítés egy évig tart. Az e körbe sorolt adózók esetében a visszaigényelt áfa kiutalásának határideje 75 nap, az ellenőrzési határidők meghosszabbodnak, a késedelmi pótlék mértéke a jegybanki alapkamat ötszörösére emelkedik, a bírságolás felső határa 50%-kal nő.

A minősítést, illetve a besorolást az adóhatóság negyedévente kérelem nélkül automatikusa elvégzi (első alkalommal a 2016. I. negyedévi adatok alapján), és az adózónak elektronikus értesítést küld a minősítésről, amely ellen 6 hónapos jegyvesztő határidőn belül kifogás nyújtható be. A kifogást a NAV határozattal bírálja el, amely ellen, a törvényjavaslat eltérő rendelkezése hiányában, az általános szabályok szerint lehet jogorvoslattal élni.

Szigorodnak az adóregisztrációs eljárás amúgy is szigorú szabályai. A jövőben már 5, illetve 10 millió forintos folyamatosan (180 napon túl) fennálló adótartozás is elegendő ahhoz, hogy az ilyen adózóban többségi tulajdonrésszel rendelkező, vagy az ilyen adózónál vezető tisztséget betöltött személy tulajdonában álló adózó adószámát töröljék. Ugyanez a szigorú szabály vonatkozik azokra az adózókra is, akiknél a megjelölt személyi körhöz tartozót vezető tisztségviselővé vagy cégvezetővé választottak. Különösen kritikus helyzetbe kerülhetnek azok a menedzserek, akik csőd- vagy felszámolási helyzetbe került vagy ilyen helyzet előtt álló cégek reorganizációját vállalják. A jelentős összegűnek semmiképpen nem tekinthető adótartozás tartós fennállásával kizárhatják magukat abból, hogy a jövőben más adózóknál, cégeknél vezető tisztséget tölthessenek be.

süti beállítások módosítása