; ; ; ;

Új napidíj értékek 2016 évtől a gépkocsivezetőknek és árukísérőknek

2015. október 24. Horváth Józsefné Éva

2016. évtől változik a közúti árufuvarozásban, személyszállításban résztvevő gépkocsivezetők és árukísérők napidíja.

nissan-885309_640.jpgA 285/2011. kormányrendeletet módosította a 259/2015 kormányrendelet, mely a külföldi kiküldetéshez kapcsolódó elismert költségekről szól.

A módosítás a nemzetközi közúti árufuvarozásban és személyszállításban gépkocsivezetőként és árukísérőként alkalmazott magánszemély esetében 2016. január elsejétől – amennyiben nem választja a kormányrendelet 2. paragrafusa szerinti elszámolást (kiküldetést)– a korábbi 40 euróval szemben napi 60 eurónak megfelelő forintösszeg számolható el majd igazolás nélkül.

A gépkocsivezető azonban dönthet úgy a kormányrendelet 2. paragrafusa alapján, hogy az szja-törvény 3. számú melléklete II. pontja 7. pontjának b) alpontját alkalmazza, mely szerint igazolás nélkül a külföldi kiküldetésre tekintettel megszerzett bevétel 30 százaléka, de legfeljebb a külföldi kiküldetéshez kapcsolódó elismert költségekről szóló kormányrendelet szerint naponta elszámolható összeg számolható el. Ez az összeg a kormányrendelet szerint napi 15 eurónak megfelelő forintösszeg. Amennyiben a magánszemély egy napra 50 eurót kap, akkor annak 30 százaléka, azaz 15 euró az igazolás nélkül elszámolható összeg, a felettes rész pedig jogcím szerint adózik.

Az egyes adóévek között áthúzódó kiküldetés címén kifizetett összeg adókötelezettsége abban az adóévben keletkezik, amelyben a kifizetés, illetve a kiküldetés elszámolása megtörtént.
Mi az, ami nem számolható el napidíjként:

Nem számolható el napidíjként

– ha a távollét időtartama a 6 órát nem éri el,

– ha a munkáltató a munkavállaló élelmezését a kiküldetés helyén biztosítja.

Szálloda igénybevétele esetén, amennyiben a szállodaköltség a kötelező reggeli árát tartalmazza, a napidíj összegét 20 százalékkal csökkenteni kell.

süti beállítások módosítása