2016. jan 30.

Kinek kell bevallást készítenie február 25-ére?

írta: Horváth Józsefné Éva
Kinek kell bevallást készítenie február 25-ére?

business-988179_640.jpgAz egyéni vállalkozók elmúlt évi tevékenységükről az adóbevallási csomag 1453-13-as lapjainak kitöltésével számolhatnak el.

A kiegészítő tevékenységet folytató (nyugdíjas) egyéni vállalkozó egészségügyi szolgáltatási járulékát és nyugdíjjárulékát is a 1453-as bevallásban teljesíti.

Azokra, akik 2015-ben megszüntették vagy az év egy részében (de még december 31-én is) bejelentetten szüneteltették vállalkozásukat, nem a február 25-i határidő vonatkozik. Nekik május 20-ig kell bevallásukat benyújtaniuk, de mindenképp ki kell tölteniük a bevallás egyéni vállalkozói részét is.

A bevallást főszabály szerint elektronikusan kell eljuttatni a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz, a kiegészítő tevékenységet folytató (nyugdíjas) egyéni vállalkozó, valamint az áfa fizetésére kötelezett magánszemély papíron is beadhatja szja-bevallását, ha nem minősül munkáltatónak, vagy kifizetőnek.

A február 25-i bevallási és befizetési határidő az EVA hatálya alá tartozó egyéni vállalkozókra és a kata szerint adózókra is vonatkozik.

Az éves elszámolást az EVA-alanyoknak a 1543-as,
A KATA hatálya alá tartozó egyéni vállalkozó, egyéni cég, vagy betéti társaság a 15KATA megnevezésű nyomtatványon kell benyújtaniuk és e bevallással egyidejűleg kell megfizetnie a 40%-os adót, ha túllépte a 6.000.000 Ft értékhatárt.

Az általános forgalmi adó alanya és a 2015-es évben éves gyakoriságú adóbevalló (1565 számú bevallás). Az adófizetési határidő is ez a nap.

 

Szólj hozzá

fontos es aktualis