; ; ; ;

Kbt. III. része szerinti eljárások

2016. február 3. Dr. Kothencz Éva

Tájékoztatásukat szeretnénk kérni abban a kérdésben, hogy az új Kbt. szerinti ún. összefoglaló tájékoztatóval meghirdetett, a Kbt. III. Része szerinti eljárások honnan érhetőek el?egokerdojel.jpg

 Válasz:

A közbeszerzésekről szóló 2015. évi. CXLlII. törvény (a továbbiakban: új Kbt., Kbt.) az uniós értékhatár alatti eljárásrendben (a továbbiakban úgy is, mint nemzeti eljárásrend) megváltoztatta a hirdetmények közzétételére vonatkozó szabályokat. E szerint az ajánlatkérő a nettó tizennyolcmillió forintot elérő árubeszerzése és szolgáltatás megrendelése, valamint a százmillió forintot elérő építési beruházása esetén a nyílt, a meghívásos és a tárgyalásos eljárást megindító felhívást nem hirdetmény útján teszi közzé [Kbt. 113. § (1) bek]. Az ajánlatkérő az eljárás megindításának napját legalább öt munkanappal megelőzően, de legfeljebb tizenkét hónapon belül köteles a Közbeszerzési Hatóság által elérhetővé tett elektronikus úton és módon a megindítandó eljárásról szóló összefoglaló tájékoztatást küldeni a Közbeszerzési Hatóságnak, amelyet a Közbeszerzési Hatóság a megküldést követően egy munkanapon belül a honlapján közzétesz. Az összefoglaló tájékoztatásban feltüntetendő adatok körét ugyancsak az új Kbt. 113. § (1) bekezdése tartalmazza. E szerint abban konkrétan meg kell jelölni az alábbi adatokat:

  • ajánlatkérő nevét és címét,
  • az érdeklődés jelzésére szolgáló elérhetőséget,
  • a szerződés tárgyát,
  • a szerződés időtartamát vagy a teljesítés határidejét,
  • a teljesítés helyét,
  • a 114. § (11) bekezdése szerinti fenntartást, valamint
  • a gazdasági szereplőknek szóló arra vonatkozó felhívást, hogy érdeklődésüket az eljárás iránt az ajánlatkérőnél jelezzék az ajánlatkérő által az összefoglaló tájékoztatásban meghatározott időpontig; az érdeklődés jelzésére szolgáló időpont nem lehet az összefoglaló tájékoztatás megküldését követő ötödik munkanapnál korábbi.

 

Az eljárás menetére vonatkozó további fontos szabályt a Kbt. 113. §-ának (2) bekezdése rögzíti. Ez alapján az ajánlatkérő köteles legalább három gazdasági szereplőnek megküldeni az eljárást megindító felhívást, valamint mindazoknak a gazdasági szereplőknek is, akik az ajánlatkérőnél az eljárás iránt érdeklődésüket jelezték.

            A kérdéssel érintett összefoglaló tájékoztatás tehát az eljárás megindításáról szóló értesülés dokumentuma, amely alapján az érdeklődő gazdasági szereplők jelezhetik az érdeklődésüket az eljárás iránt ajánlatkérőnél.

            A szóban forgó összefoglaló tájékoztatások a Közbeszerzési Hatóság (KH) honlapján (www.kozbeszerzes.hu) a nyitóoldalról érhetőek el az alábbi útvonalon. A nyitóoldal bal oldalán szerepel a „Közbeszerzési Adatbázis” menüpont, amelyre kattintva láthatóvá válik a „KBA főmenü”. Az itt lenyíló menüpontok közül a „Dokumentum típusa szerinti keresés” almenüre kattintva lehetőség van a dokumentum típusaként az „Összefoglaló tájékoztatás” típusú dokumentum kiválasztására. Ezt követően célszerű egy adott időszak megadásával (lásd: „dokumentum közzététel dátuma (-tól:”) a keresését folytatni, mert a megadott intervallum alapján láthatóvá válik a kijelölt időszakban megjelent valamennyi összefoglaló tájékoztatás. Ily módon kiválasztható a gazdasági szereplőt érdeklő tájékoztatás, amely alapján jelezni kell az ajánlatkérőnek az eljárás iránti érdeklődést. Hangsúlyozni kívánjuk, hogy az eljárás megindítása az ajánlattételi felhívás gazdasági szereplőknek történő közvetlen megküldésével történik.

 

       

süti beállítások módosítása