; ; ; ;

1 éves haladékot kapnak a civil szervezetek!

2016. február 27. Dr. Rákosi Ferenc

Egyéves haladékot kapnak a civil szervezetek a létesítő okiratok módosításáraone-32135_640.png

Képviselői indítvány formájában benyújtották az új. Ptk hatálybalépésével összefüggő átmeneti és felhatalmazó rendelkezésekről szóló törvény (közkeletű rövidítéssel: Ptké.) módosítását, amely több tízezer egyesület és alapítvány részére ad egyéves haladékot az alapszabályok, alapító okiratok tartalmának az új Ptk. rendelkezéseihez történő hozzáigazítására.

A T/9279-es számon benyújtott indítvány szerint az érintett civil szervezetek kétharmada eddig nem tudott megfelelni az új törvényi elvárásoknak. Az alapító okiratok, alapszabályok módosításához ugyan a cégekkel ellentétben elvileg nem szükséges jogi képviselő közreműködése, azonban a régi létesítő okiratok nagy terjedelmű felülvizsgálata sokszor még ügyvédi közreműködéssel sem problémamentes. Felkészült jogi szakértők megbízására a legtöbb civil szervezetnek nincs lehetősége, olykor a módosításokról határozó közgyűlések, alapítói értekezletek összehívása sem egyszerű.

Kormánypárti nyilatkozatok szerint a törvényjavaslatról az Országgyűlés soron kívül, már a jövő héten határozhat. A törvényjavaslat szerint az érintett szervezetek idén március közepe helyett 2017. március 15-ig kötelesek létesítő okirataikat felülvizsgálni.

süti beállítások módosítása