; ; ; ;

5%-os szabály

2016. március 23. Magyar Miklósné Zsuzsa

Lakóingatlan 5%-os adómérték szabálya5_ingatlan_ado.jpg


2016. január 1-jétől az építőipari vállalkozások, valamint az új otthonra vágyók érdekében a kormány bevezette az új lakóingatlanok áfájának csökkentését.

Mit és hogyan kell érteni:

Az ingatlanértékesítés áfa szabályai igen sokrétűek. Külön kell bontani a lakásingatlanok, egyéb ingatlanok, valamint az építési telkek áfa szabályait. Most a lakóingatlanok áfa szabályait tekintjük át, különös tekintettel az 5%-os adókulcsra.

1./ Használt ingatlanok értékesítésének áfa szabályai :

Az áfa törvény 86 paragrafusa alapján adómentes körbe tartozik az értékesítés függetlenül attól, hogy lakó, vagy egyéb ingatlanról beszélünk. A vállalkozó saját döntésétől függően ezeknek az ingatlanoknak az értékesítését adókötelessé lehet tenni, melyet az adóhatóságnak is be kell jelenteni.

2./ Új ingatlanok esetében pedig az ingatlan az általános kulcs alapján adózik.

Az általános kulcs alól vonták ki az alábbi ingatlanokat, melyekre 2016. január 1-jétől 5%-os kulcs vonatkozik.

  • olyan lakások értékesítése, amelyek összes hasznos alapterülete több lakásos épületben nem haladja meg a 150 négyzetmétert,
  • egylakásos épületben pedig a 300 négyzetmétert.

A kedvezményes adókulcsot arra az értékesítésre kell először alkalmazni, amelyek esetében a fizetendő adó 2016. január 1-jét követő napra esik.

A gyakorlatban a következőképpen kell ennek áfáját alkalmazni

1./ Ha az  építtető egy fővállalkozót, vagy generálkivitelezőt biz meg  lakóingatlan építésével, és a kivitelező  kulcsrakész állapotban adja át az ingatlant, akkor annak értékesítésekor 5%-os adómértéket kell alkalmazni.

2./ Abban az esetben, ha a magánszemély építtető   saját maga bízza meg a szakembereket a kivitelezéssel munkafázisonként,valamint ő vásárolja meg az építőanyagokat,  akkor a kivitelezők 27%-os adómértékkel állítják ki a számlákat. Ebben az esetben az építtető az így összegyűjtött számlák alapján jogosult áfa visszaigénylésre maximum 5 millió Ft erejéig.

Az építés, vagy vásárlás esetében igen gyakori, hogy a felek között előlegről megállapodást kötöttek, és  a helyes adóalap és fizetendő adó kiszámításának módja attól is függ, hogy a két fél egymás között hogy állapodott meg.

 A megállapodás módja lehetett nettó összeg + áfa, vagy  egy összegben állapodtak meg, amely természetesen tartalmazza az áfát is.

  • Amennyiben nettó + áfa összegben állapodtak meg, és az előleg fizetés még 2016. január 1. előtt megtörtént, akkor az előleggel csökkentett összeg után kell az 5 %-os adómértéket felszámítani a végszámlában.
    2015. szeptember 1-jén megkötött szerződés: Pl.: 25.000.000.- 27 %. áfa ( 6.750.000.-). 2015. november 1-jén előlegfizetés történt 5.000.000.- Ft + 1.350.000.- Ft.

    A végszámla kiállítására 2016. március 30.-án kerül sor:
    Előleg levonása után a végszámla: (  25.000.000 – 5.000.000)* 5 % = 20.000.000 +1.000.000
  • Amennyiben bruttó összegben állapodtak meg,és nem rendelkeztek az áfa összegéről, akkor a bírói gyakorlat szerint  azt úgy kell tekinteni, hogy annak van áfa tartama. Természetesen ebben az esetben a vállalkozónak, és az építtetőnek kell egyezségre jutni.

 

süti beállítások módosítása