; ; ; ;

Unios Vámkódex

Óriási informatikai kihívást jelent az UNIOS VÁMKÓDEX bevezetésekodex.jpg

A hazai és a külföldi piacok valamint a nemzetközi kereskedelemben résztvevők fokozott igénye volt, hogy a vámhatóságok egységesen kísérjék figyelemmel az áru, és a szolgáltatások útját. Ezért a vámjogszabályoknak az új gazdasági realitásokat, valamint a vámhatóságok új szerepét kell hogy tükrözze.

Az informatikai és kommunikációs technológiának kulcsfontosságú eleme a papírmentes környezet biztosítása. Ezzel a kereskedelem megkönnyítése a cél, valamint ily módon csökken az üzleti vállalkozások költségei, valamint a vámellenőrzések hathatósága növekszik.

Ennek érdekében a Vámkódexben létre kell hozni a papírmentes környezet végrehajtását lehetővé tevő jogi keretet, így minden vám és kereskedelmi ügyletet elektronikusan kell kezelni. Ezzel elérhető az, hogy a vámügyintézésre vonatkozó információs és kommunikációs rendszerek minden egyes tagállamban ugyanazokat a lehetőségeket tudja biztosítani a vállalkozások számára.

A módosítás bevezetése informatikai szempontból hatalmas kihívást jelent, ezért a 2016. május 1-ei időpontot sem teljeskörűen végső határidőként jelölik meg az eltérő adatfeldolgozási technikák miatt. Ezért az adattárolásra szolgáló jelenlegi eszközök – átmeneti időpontig – legkésőbb 2020. december 31-ig alkalmazhatóak maradnak, ha az Uniós Vámkódex rendelkezéseinek alkalmazásához szükséges rendszerek addigra még nem lesznek működőképesek.

Ennek a problémának a kezelésére került kidolgozására az a jogi aktus, hogy az információs rendszerek hiányában alkalmazható rendelkezéseket 2016. május 1-től meghatározták.

Az új vámkódex az alábbi helyen érhető el.

http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2013:269:0001:0101:HU:PDF

Ennek megjelent egy módosítása, amelyben a határidőt 2016. május 1-re módosította.

Az érintetteknek nem csak a fenti áttanulmányozása szükséges, hanem a Nemzeti Adó-és Vámhivatal Központi Irányítása Vám Főosztály főosztályvezetője által kiadott 7008/2016. évi felhívása az Unios Vámkódexről. Ebben a bevezetésével kapcsolatos gyakorlati  kérdésekre ad választ.

süti beállítások módosítása