; ; ; ;

Gépjármű oktatók költségelszámolása

2016. június 15. Horváth Józsefné Éva

gepjarmu_oktato2.jpgA 124/1994. (IX. 15.) Kormány rendelet szerint B kategóriás személygépkocsi használata esetén az oktató számára kötelezően előírt nyilvántartás alapján tanóránként 21 km futásteljesítmény és a személygépkocsi üzemanyag-fogyasztási normájának figyelembe vételével kiszámított üzemanyagköltség, valamint tanóránként 323 Ft egyéb költség számolható el, illetve fizethető ki költségtérítésként.

A járművezető gyakorlati szakoktatók saját jármű üzemeltetésének költségtérítéséről szóló 124/1994. (IX. 15.) Korm. rendelet alapján a járművezető-képzés tevékenységet folytató munkáltató, valamint a járművezető-képző tevékenységet folytató társaság a járművezető-képzésben közreműködő, vele munkaviszonyban, illetőleg tagsági viszonyban álló szakoktatójának – ideértve mind a személygépkocsi-vezetést, mind a motorkerékpár-vezetést oktató járművezető-oktatót – a saját tulajdonú járműve gyakorlati oktatási célú használatáért a kormányrendeletben meghatározott költségtérítést fizetheti, illetve az egyéni vállalkozóként működő szakoktató ennek megfelelően számolhat el költséget.

A magánszemély önálló tevékenységével kapcsolatos költségelszámolásnál a futásteljesítményre jutó összes költséget (ideértve - a futásteljesítményre jutó üzemanyagköltség kivételével - a jármű fenntartási, javítási, felújítási költséget, valamint az értékcsökkenési leírást) elszámoltnak kell tekinteni.

Amennyiben az oktató (sem más személy) a személygépkocsi után  tételes költségelszámolással költséget nem számol el, e személygépkocsi után a cégautó-adót nem kell fizetni 

süti beállítások módosítása