; ; ; ;

Jövő évi törvénymódosítás I.

2016. június 22. Horváth Józsefné Éva

Várható a cégautóadó és a gépjárműadó módosítása
Újabb mentességek
autok.jpg

Az egyes adótörvények és más kapcsolódó törvények módosításáról szóló T/10537. törvényjavaslat (továbbiakban: javaslat) több ponton módosítaná a jelenleg hatályos gépjárműadóról szóló 1991. évi LXXXII. törvényt (továbbiakban: Gjt.).

A jelenlegi szabályozás alapján az OEP által finanszírozott háziorvosi, házi gyermekorvosi tevékenység érdekében üzemeltetett személygépkocsi mentes a cégautóadó alól, azonban a fogorvosi, védőnői és iskola-egészségügyi tevékenység ellátásához használt személygépkocsi cégautóadó-köteles.

A módosítás e tevékenységekhez használt személygépkocsikat is bevonná a mentességi körbe.
Jelenleg a törvény nem szól arról, hogy, ha a tulajdonosnak nem minősülő üzembentartó adóalany elhalálozik vagy megszűnik ki lesz az adóalany. Ezért változik a 2. § (3) bekezdése, mely alapján ebben az esetben a halál vagy megszűnés napján tulajdonosként szereplő személy lesz az adó alanya a követő év első napjától, feltéve, hogy időközben nem vezettek át más változást a járműnyilvántartásban a jármű tulajdonosát, vagy üzembentartóját illetően.

A súlyos mozgáskorlátozottaknak járó (13 ezer forintos) mentességi szabályt kiterjesztenék az egyéb fogyatékossággal élő (például autista, látás-, vagy hallássérült) és az egyéb fogyatékos személyt szállító személygépkocsijára, a nagykorú, gondnokság alatt nem álló súlyos mozgáskorlátozott vagy egyéb fogyatékossággal élő szállítására használt személygépkocsira is, valamint  azon személygépkocsira, amely súlyos mozgáskorlátozott, egyéb fogyatékossággal élő szállítására szolgál, és amelynek a vele közös háztartásban élő, nem szülő közeli hozzátartozó a tulajdonosa, vagy üzembentartója.

A már kihirdetett, de még nem hatályos rendelkezés, mely szerint a külföldi gépjárművek adóját nem illetékbélyeg lerovásával, hanem az állami adó- és vámhatóság számlájára való átutalással kell majd megfizetni, nem lép hatályba, azonban a későbbiekre vonatkozólag pontosításra kerülnek a külföldi fuvarozóra vonatkozó szabályok, mely szerint a külföldi fuvarozónak a fuvarozás megkezdését megelőző 10 nappal be kell jelentkeznie a NAV-hoz. Rögzítésre kerül, hogy a külföldi gépjármű adóját az adózó vagy annak pénzügyi képviselője a tehergépjármű Magyarország területére való belépését megelőzően legalább 2 munkanappal utalja át.
A törvény rögzítené a súlyos mozgáskorlátozott vagy egyéb fogyatékossággal élő személy fogalmát.
A javaslat a tartós bérlet fogalmát és az arra vonatkozó rendelkezéseket hatályon kívül helyezi, mellyel az a nem magánszemély tulajdonos, aki magánszemély részére adja tartós bérletbe személy-gépkocsiját, és ezért a jelenleg érvényben lévő szabályozás szerint nem keletkezett cégautóadó fizetési kötelezettsége, tulajdonosként újra cégautóadót lesz köteles fizetni.

A törvénymódosítás fent részletezett rendelkezései – a külföldi gépjárművekre vonatkozó szabályok kivételével – 2017. január 1-jén lépnének hatályba.

A külföldi gépjárművekre vonatkozó szabályok 2016. július 1-jén lépnének hatályba.

 

süti beállítások módosítása