; ; ; ;

Változik az IFRS-ekre való áttérés hatálya.

2016. június 29. Horváth Józsefné Éva

ifrs2.jpg

A számviteli törvény eredeti előírásai szerint a 2017. évi könyvelésüket már az IFRS-ek szerint kötelesek vezetni:

  • azon vállalkozások, amelyeknek értékpapírjait az EGT bármely államának tőzsdéjén forgalmazzák,
  • hitelintézetek és a hitelintézetekkel egyenértékű szabályozásnak megfelelő pénzügyi vállalkozások, de kivétel: a szövetkezeti hitelintézetek integrációjában részt vevő szövetkezeti hitelintézetek és a számviteli törvény szerint meghatározott, kisebb méretű hitelintézetek.

A kivételként említettek számára is kötelező az IFRS-ek bevezetése egy évvel később, azaz első ízben a 2018. üzleti évet kell ennek megfelelően könyvelniük.

2018. üzleti évtől kell áttérnie

  • a hitelintézeteknek, a hitelintézetekkel egyenértékű prudenciális szabályozás alá tartozó pénzügyi vállalkozásoknak (ide értve azokat is, amelyek értékpapírjait tőzsdén forgalmazzák),
  • a tőzsdei biztosítóknak, és
  • a Diákhitel Központ Zrt.-nek.

Ugyanakkor a törvénymódosítás e körben továbbra is megengedi az IFRS-ek 2017. üzleti évi önkéntes alkalmazását.

A törvénymódosítás egyértelművé teszi, hogy a 2017. évben induló üzleti évről készített beszámolóikat saját döntésük alapján a külföldi székhelyű vállalkozások magyarországi fióktelepei is összeállíthatják az IFRS-ek szerint.

A konszolidált éves beszámolóhoz a fióktelepeknek jellemzően az IFRS-ek alkalmazásával kidolgozott adatokat kellett eddig is szolgáltatniuk a külföldi székhely számára, ami az Szt. szerinti beszámolójuk átformálását, és az ezzel járó nem kevés munkát jelentette számukra.

Ebben jelent számukra fontos változást annak törvényi lehetősége, hogy egyedi beszámolóikat is az IFRS-ek szerint készíthetik el.

süti beállítások módosítása