; ; ; ;

A személyi jövedelemadózást és a kisadózó vállalkozások tételes adóját érintő módosítások

2016. július 6. Perfekt Blog

A cikk tartalmából:

A kiküldetés fogalmának pontosítása

Az Szja törvényben lévő fogalom pontosítását az indokolja, hogy a kiküldetés adójogi és munkajogi fogalma nincs összhangban, ami értelmezési problémákat vet fel.

atk_munkajog.jpg

Az új Mt. 53. §-ának (1) bekezdése azt rögzíti, hogy a munkáltató jogosult a munkavállalót átmenetileg a munkaszerződéstől eltérő munkakörben, munkahelyen vagy más munkáltatónál foglalkoztatni. Az előbbi rendelkezés alapján kiküldetés – az új Mt. alapján – abban az esetben valósulhat meg, ha a munkáltató a munkavállalót átmenetileg a munkaszerződéstől eltérő munkahelyen való munkavégzésre utasítja.

Egyes foglalkozások (pl. fuvarozók, pénzügyi szektorban dolgozó területi képviselők, szerviz szolgáltatást végzők) esetében tipikusnak tekinthető, hogy az új Mt. alapján az ország egy vagy több régióját, vagy akár az ország egész területét jelölik meg a munkavégzés helyeként. Ezen munkavállalók esetében nehezen értelmezhető az Szja törvény jelenlegi kiküldetés fogalma, hiszen nem valósul meg a munkaszerződésben rögzített munkahelytől eltérő helyen történő munkavégzés. A fogalom módosításának következményeként minden, a munkáltató által elrendelt hivatali, üzleti utazás (az Szja tv. 3. §-ának 10. pontja értelmében ilyennek minősül minden, a magánszemély jövedelmének megszerzése érdekében, a kifizető tevékenységével összefüggő feladat ellátása érdekében szükséges utazás) kiküldetésnek minősül. A munkába járás, a lakóhelyről (tartózkodási helyről) a munkáltató székhelyére, telephelyére történő oda- és visszautazás ugyanakkor nem tekinthető kiküldetésnek. A módosítás 2016. augusztus 1-jétől hatályos. [Szja tv.  3. § 11. pont]

A cikk folytatását megtalálhatja az Adótanácsadó Klub legújabb, 3. számú kiadványában.

Mit tartalmaz még a cikk?

Például az alábbi változások ismertetését, értelmezését:

  • Az időmúlás figyelembevétele lakásnak nem minősülő ingatlan, illetve ilyen ingatlanhoz kapcsolódó vagyoni értékű jog átruházásából származó jövedelem esetén
  • A duális képzésben résztvevő hallgatónak fizetendő juttatások utáni adókötelezettség
  • Az építési szabályok egyszerűsítésével összefüggő módosítások
  • Speciális szerzési érték meghatározott ingó vagyontárgyak esetében
  • A „sportrendezvény” definiálása
  • Az adómentes munkáltatói lakáscélú támogatással kapcsolatos változások
  • Az őstermelőkre vonatkozó szabályok módosítása
  • Új adómentes jogcímek
  • Módosuló adómentes jogcímek
  • A cafeteria-rendszer átalakítása
  • A családi kedvezmény érvényesítésével összefüggő pontosítások
  • A munkaerő mobilitását ösztönző változások
  • Az egyéni vállalkozókat érintő módosítások
  • Változások a kisadózó vállalkozások tételes adójában

Jelentkezzen már most, és vegyen részt budapesti Adótanácsadó Klubunk 2016. második félévének első előadásán szeptember 13-án, amelynek témája a személyi jövedelemadó törvény aktuális módosítása, az új rendszerű cafeteria.

Az egy alkalomra szóló részvételi díj befizetését követően térítésmentesen elküldjük Önnek ezt a kiadványt. A kedvezmény érvényesítése céljából a jelentkezési lapon kérjük, tűntesse fel a BLOG-ATK-3kódot.

Lehetősége van Önnek arra is, hogy ezt a kiadványt, és a továbbiakban megjelenő további három, aktuális témákat feldolgozó kiadványunkat is térítésmentesen megkapja, ha jelentkezik állandó tagnak budapesti adótanácsadó klubunkba. A második féléves tagsági díj 22.000 Ft+ÁFA, mely feljogosítja a 2016-os év hátralévő részében összesen négy alkalommal tartandó kreditpontos szakmai előadásainkon való részvételre is. Az előadások témája megtekinthető weboldalunkon.

Szerző: Szatmári László főosztályvezető Nemzetgazdasági Minisztérium
(Adótanácsadó Klub kiadvány)

süti beállítások módosítása