; ; ; ;

Az SZJA változások

2016. július 23. Magyar Miklósné Zsuzsa

information.jpgAz SZJA törvény változásai között elsődlegesen igen sok pontosítást találunk. Ilyen például a kiküldetés forgalmának pontosítása, őstermelő fogalmának, és a sportrendezvény meghatározásának pontosítása.

Kiküldetés: kiküldetésnek minősül a hivatali, üzleti utazás a munkába járás és a munkáltató székhelyére, telephelyére történő bejárás kivételével.  Kimarad a szövegből, hogy csak munkaszerződés alapján, a munkáltató által adható.

Őstermelő fogalma: hogy őstermelői igazolvány kiváltására csak belföldön található saját gazdaság esetében van lehetőség, kizárva ezzel azon termelőket, akik külföldön végeznek munkát

Sportrendezvény meghatározása: mivel a sport rendezvényhez megvásárolt belépők bérletek adó mentesek, ezért a törvény hiánypótló rendelkezést tartalmaz arra vonatkozóan, hogy a saját munkavállalók részére rendezett sportprogram adómentes részét kikerüljék.

Családi adókedvezmény változása: ezt már a  2016 évi adócsomag elfogadásakor meghatározták több évre vonatkozóan, tehát annak megszavazásáról most nem kellett dönteni.

A kedvezmény érvényesítésének szempontjából: pontosítani kellett azt a szabályozást, hogy rokkantsági járadékban lévő személy is eltartottnak minősül.

Változik a családi kedvezményhez szükséges  nyilatkozatok köre is. Nem kell például új nyilatkozatot kitölteni annak a munkavállalónak, aki magzati kedvezményt vett igénybe, majd a gyermek megszületése után a gyermek jogán jár továbbra a kedvezmény.

Törzstőke emelése osztalékból:

Az új Ptk. szabályai alapján a társaság törzstőkéjének emelése a társaság ki nem fizetett nyeresége terhére is történhet. A pénzbeli hozzájárulásnak a ki nem fizetett nyereség terhére történt szolgáltatása az Szja tv. alapján főszabály szerint egyéb jövedelemnek minősül. A javaslat úgy módosítja az Szja tv. 77/A. § (2) bekezdését, hogy a tőkeemelés ezen formája nem minősül a magánszemély bevételének, a (4) bekezdés módosítása pedig az adóhatóság felé adatszolgáltatási kötelezettséget ír elő erről a bevételről.

Munkaerő mobilitás előmozdítása: Ennek érdekében a munkába járás költsége 9 Ft-ról 15 Ft-ra emelkedik. A munkáltató a kormányrendelet alapján továbbra is adómentesen kifizethet a munkavállalóknak.

A vállalkozás barát jelleg több helyen is megjelenik a törvényben: A kis és középvállalkozások beruházáshoz kapcsolódó adóalap  kedvezmény korlátja a  30 millió forint eltörlésre került.

A törvényváltozás egyik nagy érdeklődésre számot tartó része a cafetéria rendszer átalakítása. Először is a külföldi szolgáltatók kiszorítása miatt meg kell változtatni a rendszert, tehát eltűnik az Erzsébet utalvány megnevezése.

az új rendszernek két eleme lesz, az egyik a Szép kártyára utalható összeg, amelynek kerete nem változik a vállalkozói szférában, marad a 450 000 Ft, viszont a közszférában 200 000.- Ft-ra apad. Új elemként megjelenik a készpénzben adható 100 000 Ft-os juttatás.

2017-től a cafetéria helyett új elnevezést kaptunk „munkabért kiegészítő juttatás"

Adómentesen adható juttatások:

  • Kulturális belépő
  • sport rendezvények belépője
  • lakáshitel támogatás
  • Bölcsődei hozzájárulás
  • Óvodai hozzájárulás

Munkabért kiegészítő juttatások :  34,51%-os különadó megfizetése mellett.

Adóterhe továbbra is az alapösszeg 1,19 szeresére kell a 15 % SZJA-t megfizetni, és terheli még a 14%.-os EHO is.

  • Készpénz juttatás 100 000 Ft-ig
  • Szép kártya 450 000 Ft-ig

Béren kívüli egyes meghatározott juttatások49,98%-os különadó megfizetése mellett

Adóterhe továbbra is az alapösszeg 1,19 szerese utáni 15%-os személyi jövedelemadó, valamint a 27%-os EHO

  • Helyi bérlet
  • Iskola kezdési támogatás
  • munkahelyi étkeztetés
  • iskolarendszerű képzés költsége
  • Önkéntes kölcsönös pénztárba történő befizetések
  • stb.

 

süti beállítások módosítása