; ; ; ;

Referenciák felhasználhatóságának kérdése jogutódlás esetén

2016. augusztus 6. Dr. Kothencz Éva

Visszatérő kérdés – gyakorta problémák forrása is egyben – a közbeszerzés szereplői körében, hogy jogutódlás esetén a jogutód(ok) milyen feltételek mellett, hogyan hivatkozhat(nak) a jogelőd által teljesített korábbi munkákra (referenciákra).

referencia.jpg

A közbeszerzésekről szóló 2015. évi CXLIII. törvény (a továbbiakban: Kbt., új Kbt.) e tekintetben nem szolgál iránymutatással. Ehelyett a társasági jog szabályaiból kell kiindulnunk. A társasági jog szabályozza ugyanis, hogy a jogelőd társaság jogai és kötelezettségei az átalakulást követően hogyan alakulnak. Az általános szabályok vizsgálatán túl – e szerint a jogelőd jogai és kötelezettségei a jogutódra, mint általános jogutódra szállnak – az átalakulási dokumentumok alapján juthatunk közelebb a válaszhoz. A Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény (a továbbiakban: Ptk.) vonatkozó előírásai alapján az átalakulással érintett társaság(ok)nak – a jogutódlás formájának függvényében –átalakulási, egyesülési, illetve szétválási tervet kell készíteniük, amelyekben lehetőségük van rendelkezni a jogok és kötelezettségek további sorsáról, megosztásáról. Ennél fogva minden esetben vizsgálni kell ezen konkrét dokumentumok tartalmát, hogy az átalakulással érintett társaságok miként rendezték például a referenciák felhasználhatóságának kérdését.

A Közbeszerzési Döntőbizottság töretlennek tekinthető jogértelmezése alapján, a jogutód társaságot megilleti a jogelőd referenciái felhasználásának joga, azaz arra a sajátjaként hivatkozhat, amennyiben a felek az átalakulási dokumentumokban ekként rendelkeztek. Egy konkrét ügy (lásd a Közbeszerzési Döntőbizottság D.228/12/2014. számú határozatát) tanulsága alapján pedig az sem kizárt, hogy szétválás esetén ne csak a kiválással érintett jogutód társaságot illesse meg a korábbi munkák referenciaként történő bemutatásának lehetősége, hanem a szétválással érintett több társaságot is. Ennek feltétele, hogy a szétválási dokumentumok erre vonatkozóan kifejezett és egyértelmű rendelkezést tartalmazzanak.

A teljesség érdekében itt szükséges megjegyezni, hogy a Kbt. 65. §-ának (11) bekezdése a kizáró okok oldaláról korlátozza csak a referenciák jogutód általi felhasználásának lehetőségét. Ezen előírás értelmében ugyanis, a gazdasági szereplő nem használhatja fel alkalmassága igazolására azokat az adatokat, amelyek felhasználására jogutódlás eredményeként maga lenne jogosult, ha a jogelőd gazdasági szereplő tekintetében az eljárásban alkalmazandó valamely kizáró ok (lásd Kbt. 62.-63. §-aiban foglaltakat) fennáll, vagy – ha a jogelőd megszűnt – megszűnése hiányában fennállna.

süti beállítások módosítása