; ; ; ;

Kísért a múlt - Néhány szó az adóregisztrációs eljárásról

2016. augusztus 20. Dr. Rákosi Ferenc

 past-future.jpg   Egyre több működő társaságot fenyeget az adószám törlése a cégbírósági változásbejegyzési eljárást követően a társaságba belépett új tagra, részvényesre vagy új vezető tisztségviselőre tekintettel az ún. adóregisztrációs eljárás következtében, feltéve, hogy a NAV által közölt adóregisztrációs akadályt nem hárítják el.

Új társaságok bejegyzését megelőzően a következőkben felsorolt esetekben a bejegyzését kérő új társaság eleve nem kap adószámot. Még nagyobb lehet a meglepetése azonban azoknak a már működő, adótartozással nem rendelkező társaságoknak, akik a cégbírósági változásbejegyzést követően – akár 30 nappal később – szembesülnek azzal, hogy a belépő új tag vagy a vezető tisztségviseléstől el nem tiltott, újonnan megválasztott vezető tisztségviselő korábbi tevékenységére, illetve a tevékenységével kapcsolatos adótartozásra tekintettel veszélybe kerülhet saját további működésük.

    Az eljárást az Art.  24/C-E.  §-ai szabályozzák. A NAV a változásbejegyzésről a cégbíróságoktól automatikusan értesítést kap. Ezt követően a NAV 30 napon belül lefolytatja a vizsgálatot, és ha a cég új vezető tisztségviselője, cégvezetője, képviseletre jogosult tagja, vagy kft, rt. esetében az 50 százalékot meghaladó mértékű szavazati joggal, vagy minősített többségű befolyással rendelkező tagja, részvényese (ilyen mértékű szavazati joggal, vagy minősített többségű befolyással rendelkező tag, részvényes hiányában bármely tagja vagy részvényese)

a)  180 napon keresztül folyamatosan fennálló, 5 millió forintot, a legnagyobb adóteljesítménnyel rendelkező adózók esetében 10 millió forintot meghaladó adótartozással rendelkezik, feltéve, hogy a más adózóban fennálló vezető tisztségviselői, cégvezetői, tagi, vagy részvényesi jogviszony az adótartozás folyamatos fennállásának 180. napját megelőző 360. napon, vagy azt követően bármelyik napon fennállt, vagy

b)  a megelőző 5 millió forintot, a legnagyobb adóteljesítménnyel rendelkező adózók esetében 10 millió forintot meghaladó adótartozással jogutód nélkül szűnt meg, feltéve, hogy a más adózóban fennálló vezető tisztségviselői, cégvezetői, tagi vagy részvényesi jogviszony a felszámolás vagy a kényszertörlési eljárás kezdő napját megelőző 360. napon, illetve azt követően bármelyik nap fennállt, vagy

c)  adószámát a megelőző 5 éven belül jogerősen törölték, feltéve, hogy a más adózóban fennálló vezető tisztségviselői, cégvezetői, tagi vagy részvényesi jogviszonya az adószám törlését kimondó jogerős határozat meghozatalának napján, vagy azt követően bármelyik nap fennállt,

    A társaság felszólítást kap, hogy a keletkezett akadályt hárítsa el (pl. hívja vissza a megválasztott új tisztségviselőt, gondoskodjon a társaságba belépett új tag kiléptetéséről, üzletrészének, részvényének értékesítéséről. Ugyanez a szankció fenyegeti a társaságot akkor is, ha saját maga 5, illetve 10 millió forint feletti adótartozást halmoz fel, vagy olyan vezető tisztségviselőt alkalmaz, akit a tisztségviseléstől jogerősen eltiltottak. (Utóbbi esetben elvileg a változást a cégbíróság eleve nem jegyzi be, de az adótartozás ténye a változásbejegyzési eljárást nem befolyásolja.)

    Az adótartozásba ebben az esetben kivételesen beleszámít a csődeljárási és a felszámolási eljárásról szóló 1991. évi XLIX. törvény 80. §-a szerint engedményezett, valamint a bejelenteni mellőzött vagy lemondással érintett követelés is.

    A NAV felszólítását követően a vezető tisztségviselő, cégvezető, tag vagy részvényes, akire tekintettel a céget az adószám törlése fenyegeti, a közléstől számított 8 napos, jogvesztő határidőn belül kimentési kérelmet terjeszthet elő. A kimentés sikeres lehet, ha az érintett bizonyítja, hogy a kérdéses adótartozás már nem áll fenn (pl. a felszámolási eljárásban a NAV követelése teljes egészében kielégítést nyert), vagy az adótartozást felhalmozó adózó azért nem tudta kiegyenlíteni, mert az általa teljesített termékértékesítés vagy szolgáltatásnyújtás ellenértékét egy vagy több vevő, illetőleg megrendelő részben vagy egészben nem egyenlítette ki, és a vevőkkel, megrendelőkkel szemben fennálló - illetőleg a felszámolás vagy kényszertörlési eljárás kezdő időpontjában fennállt -, határidőre ki nem egyenlített követelések összege az adótartozás összegét eléri vagy meghaladja, illetőleg a felszámolás vagy kényszertörlési eljárás kezdő időpontjában elérte vagy meghaladta, feltéve, hogy az adótartozást felhalmozó adózó a követelések érvényesítése érdekében úgy járt el, ahogy az az adott helyzetben tőle elvárható. Ugyanígy lehetséges, hogy valaki tagi, részvényesi jogviszonnyal nem rendelkezett az adótartozást felhalmozott társaságban, és csődmenedzserként a törölt adózó jogszerű működésének helyreállítása érdekében úgy járt el, ahogy az az adott helyzetben általában elvárható. Amennyiben a NAV a kimentést elfogadja, az adószám törlését mellőzi.

    Mivel az adótartozással nem érintett, „ártatlan” társaságok működését az adószám törlése súlyosan veszélyeztetheti, a TADRI 16 jelű elektronikus nyomtatvány segítségével lehetőség van előzetesen meggyőződni arról, hogy a belépő új tag, részvényes, vezető tisztségviselő személye nem képez-e akadályt a további működés szempontjából. A NAV illetékmentesen,  kérelemre 30 napon belül igazolást állít ki arról, hogy a kérelmezővel szemben az igazolás kiállításának napján nem áll fenn olyan, az Art. 24/C. § (2) bekezdésében felsorolt akadály, amely más adózóban vezető tisztségviselőként, cégvezetőként, képviseletre jogosult tagként, vagy egyszemélyes társaság, korlátolt felelősségű társaság, zártkörűen működő részvénytársaság esetében tagként vagy részvényesként történő részvétele esetén a más adózó adószáma megállapításának megtagadásához, vagy a más adózóval szemben az Art. 24/D. § rendelkezéseinek alkalmazásához, az adószám törléséhez vezet.

    A tőkeszerkezet, illetve a menedzsment átalakításakor – elsősorban a korábban válságmenedzsmentben érintettek esetében – a NAV új, hatékony eszközének lehetséges alkalmazására célszerű felkészülni.

süti beállítások módosítása