; ; ; ;

Sorozatot indítunk! 1.2

2016. október 29. Perfekt Blog

Változások a társasági adózás terén (2016–2017) III.

A 2016-os évközi változások
Az átlagos adókulcs meghatározása a progresszív mentesítés során

erme_piramis_1.jpg

A progresszív mentesítés hazai jogszabályi alapját a tavalyi évben teremtette meg a jogalkotó, ugyanis ekkortól irányadó az a szabály, hogy a külföldön adóztatható jövedelmet a belföldi illetőségű adózó és a külföldi vállalkozó többi jövedelme utáni társasági adó megállapításakor figyelembe kell venni, ha nemzetközi szerződés ezt lehetővé teszi. A Tao-tv. 28. § (2) bekezdése nem tartalmazott előírást az átlagos adókulcs meghatározásának módja vonatkozásában. A szabályozás 2016. június 16-án hatályba lépett módosítása már erre is kiterjed, amikor rögzíti, hogy progresszív mentesítéskor a belföldi illetőségű adózó és a külföldi vállalkozó a társasági adó megállapításakor a külföldön adóztatható jövedelemre jutó adót az összes jövedelemre megállapított, számított társasági adó és az adóalap hányadosaként meghatározott átlagos adókulccsal számítja ki. Az átlagos adókulcsot két tizedes jegyre kerekítve kell figyelembe venni. A változással kapcsolatosan le kell szögezni, hogy az pontosításnak tekintendő, tartalmi módosítást nem jelent.

 

Szerző:  dr. Németh Nóra, Nemzeti Adó- és Vámhivatal, tanácsos
(Adótanácsadó Klub kiadvány)

 

A cikk folytatását megtalálhatja az Adótanácsadó Klub legújabb, 4. számú kiadványában.

Az egy alkalomra szóló részvételi díj befizetését követően térítésmentesen elküldjük Önnek ezt a kiadványt. A kedvezmény érvényesítése céljából a jelentkezési lapon kérjük, tüntesse fel a BLOG-ATK-4 kódot.

Jelentkezzen már most, és vegyen részt budapesti Adótanácsadó Klubunk 2016. második félévének következő előadásain:

 

2016. november 22. - A helyi adók és egyéb kötelezettségek változása (Előadó: Dr. Kovács Attila tanácsos, Nemzetgazdasági Minisztérium)

2016. december 6. - A társasági adó 2016-os évközi és 2017-es változásai, valamint a kisvállalati adó 2017-től hatályos szabályai (dr. Németh Nóra, Nemzeti Adó- és Vámhivatal, tanácsos)

Részletekért keresse honlapunkat!

süti beállítások módosítása