; ; ; ;

Mi marad és mi megy?

2016. december 14. Magyar Miklósné Zsuzsa

Ajándék utalványok kezelése

 Talán már nincs is olyan vállalkozás aki ne bocsátani ki ajándék utalványt, vagy ne hozna létre valamilyen kupon akciót.  Ma ez a legjobb vásárlást ösztönző rendszer, főleg divatossá váltak a kuponok gyűjtése.

euro-871021_640.jpg

 Magyarországon ezeknek az akcióknak a kezelése igen egyszerű, akár áfa, akár számvitel szempontjából kívánjuk megvizsgálni. Az Európa Tanács, viszont a napokban elfogadta ennek kezelésével kapcsolatos irányelveket, amelyek kihívás elé fogják állítani mint a kibocsátókat, mint pedig a felhasználókat. Ahhoz, hogy majdan életbe lévő új rendszert megértsük ( 2019 ) előbb tisztázni kell a jelenlegi helyzetet.

 Utalványok ÁFA szabályozása:

Az általános forgalmi adó tekintetében igen könnyen kezelhetők ezek az utalványok, hiszen ez nem más, mint egy pénzhelyettesítő eszköz, tehát nem tartozik az értékesítés  közé, hiszen pénzt cserélnek pénzre.

Az áfa törvény 2007 évi CXXVII. törvény 9 § (1) értelmében termékértékesítés akkor történik, mikor ezt az utalványt beváltják, vagyis utalvánnyal fizetnek.  A termékértékesítés esetén meg kell határozni az adó alapját, amely a termék értékesítés vagy szolgáltatás értéke, ( piaci ára) függetlenül attól, hogy azt mivel egyenlítették ki, illetve milyen értékű utalványt váltottak be hozzá.

A fentiek alapján előfordulhat olyan eset is, mikor a gazdálkodó úgy jut bevételhez, hogy az nem keletkeztet áfa fizetési kötelezettséget. Ezek azok az esetek, amikor vagy nem váltják be az utalványt, vagy nagyobb összegű utalvánnyal kevesebb ellenértéket vásárolnak.

Az életbe lépő hatályos változások meg fogják határozni az utalvány fogalmát, és ez fogja eldönteni hogy milyen lesz az utalvány adózása. Persze még elég időnk van ennek a felkészülésére, hiszen csak a 2019-től kibocsátott utalványokra fog vonatkozni ez az irányelv, mégis úgy gondoljuk, hogy fel kell készíteni az ezzel foglalkozó szakembereket, hogy a bevezetése ne érje váratlanul.

Ezért az utalványokat két nagy csoportra fogjuk osztani:

  • Egycélú utalványokra
  • több célú utalványokra

Az egycélú utalványok adózása akkor keletkezik majd, amikor az utalványt átadják, és ezt úgy kell tekinteni, mintha ennek értéke áfa tartalommal van ellátva, tehát termékértékesítésnek, illetve szolgáltatás nyújtásnak kell tekinteni az ilyen átadott utalványokat.

A több célú utalványoknál az adózási pont továbbra is ott lesz,  amikor az utalványt beváltják.

Nagyon sok megoldandó kérdés lesz a továbbiakban is az utalványokkal kapcsolatban. Felvetődik az a kérdés, hogy mit nevezünk egycélú és többcélú utalványnak.

Az elkülönítésnek úgy kell nekiállni, hogy ha egy üzlet csak egyféle árucsoportot forgalmaz, és nála beválthatók az utalványok, akkor azok csak egycélú utalványok lehetnek.

Ha viszont ez az üzlet pl. ruhaneműn kívül mondjuk mást is árul, akkor már többcélú utalványról beszélünk.

De nem csak a kibocsátás fog gondot jelenteni, hanem ezeknek az utalványoknak a beváltása is.  Ezért az aki elfogadja az utalványt, tisztában kell lennie azzal, hogy egycélú vagy többcélú a beváltott utalvány.

Jelen cikket csak figyelem felkeltés miatt írtuk, hiszen látható, hogy igen sok kérdést vet fel, és igen sokat kell majd vele foglalkozni.

 

süti beállítások módosítása