2017. feb 11.

Vendéglátó helyek áfájának csökkentése

írta: Magyar Miklósné Zsuzsa
Vendéglátó helyek áfájának csökkentése

27 %  ??       18 % ??

Étkezőhelyi vendéglátásban az étel- és a helyben készített, nem alkoholtartalmú italforgalom áfája 2017. január 1-től 27 %-ról 18 %-ra csökkent. Ennek a rendeletnek a betartása nem egyértelmű, és nehézkes, ezért döntött úgy a NAV, hogy kiad egy egységes állásfoglalást az eligazodás, és a jobb megismerés céljából.

vendeglatas_ado.jpg

A kedvezményes kulcs alkalmazásának feltétele: a KSH SZJ:55.30.1 jegyzékbe sorolás.

Ide tartozik: 55.31.1. Étkezőhelyi szolgáltatás

  • 30.11 55.30.11.0      Éttermi, cukrászdai szolgáltatás

Idetartozik: az ételek és italok elkészítése és pincér általi felszolgálása olyan éttermek, kávéházak és hasonló étkezőhelyek által, amelyek asztalnál (pultnál, vagy bárpultnál) ülő egyéni vendégek számára történő felszolgálással teljes szolgáltatást nyújtanak szórakoztató műsorral vagy anélkül.          

  • 30.12 55.30.12.0      Étkeztetés járművön

Idetartozik: ételek és italok elkészítése és felszolgálása közlekedési eszközön, például vasúti étkezőkocsiban vagy hajón. A teljes szolgáltatás általában asztalnál (pultnál, vagy bárpultnál) ülő egyéni vendégek számára, pincér által történik.         

  • 30.13 55.30.13.0      Önkiszolgáló étkeztetés       

Idetartozik: az étel és ital készítése, felszolgálás (pincérszolgáltatás) nélkül olyan étkezőhelyen, ahol ülőhely rendelkezésre áll.      

  • 30.14 55.30.14.0      Egyéb étkezőhelyi szolgáltatás     

Idetartozik: például a hal- és pecsenyesütő bódék, ülőhely nélküli gyorsétkezdék, elvitelre készítő étkezdék stb. étel- és ital kiszolgálása. Ezek az étkezőhelyek általában nem biztosítanak ülőhelyet vendégeik számára és nem szállítanak házhoz.

Ez okozza a legtöbb gondot, hogy ezek a hal és pecsenyebódék nem nyújtanak semmi féle kiegészítő szolgáltatást.

Ha a szolgáltatás magában foglal:

  • helyben készített alkoholtartalmú italforgalmat vagy
  • nem helyben készített italforgalmat,

akkor a 18 %-os kulcsot csak abban az esetben lehet használni, ha a számla adóalapja  megbontásra kerül 18 és a nem helyben készített italforgalom  27 %-ra.

Ehhez szükségünk van arra, hogy tudjuk, hogy mi minősül helyben készített nem alkoholos italforgalomnak.

 

Helyben készített nem alkoholos italok

Nem minősül helyben készített italnak

Házi szörpök

Dobozos italok

Limonádék

palackozott italok ( ide tartozik a palackozott víz is)

tea

minden olyan, amely vásárlással szerezhető be

kávé

 

nem alkoholok koktélok és bólék

 

 

Amennyiben a vendéglátó ipari egység nem tudja megbontani a számlát, akkor ott egységesen 27%-os adókulccsal kell számlázni.

Mivel ebben a témában nagyon sok a bizonytalanság, ezért várható, az egységes szabályozás megjelenése a közeljövőben, akkor mi is foglalkozni fogunk vele.

Szólj hozzá