; ; ; ;

Új bevallás a láthatáron

2017. március 11. Magyar Miklósné Zsuzsa

Adatszolgáltatás a Tao. tv. 7.§ (1) n) pontja alapján

 Az 1996. évi LXXXI. törvény a társasági adóról lehetőséget nyújt arra, hogy az adózó a társasági adó alapját csökkentse a követelés bekerülési értékéből behajthatatlanná vált résszel.

ado_kulonbozet.jpg
Itt azonban nem szabad megállnunk, hiszen a Tao. törvény további kötelezettséget ír elő. A 7.§ (4) bekezdése értelmében, az adózó akkor jogosult a fentiek szerinti adóalap csökkentésre, ha a társasági adóbevallásban az érintett vállalkozásról, továbbá az ügyletet megalapozó, valós gazdasági okokról adatot szolgáltat az adóhatóság részére, feltéve, hogy a behajthatatlan követelés kapcsolt vállalkozással szemben állt fent.

E kötelezettség 2017. január 1-től hatályos, és a kötelezettség teljesítésére a NAV új, önálló nyomtatványt dolgozott ki, 17TAOASZ néven.

Az adatszolgáltatási nyomtatványt a társasági adóbevallással együtt kell beküldeni, tehát ha az adózó a társasági adó bevallásában élt a fenti jogszabály által nyújtott adóalap csökkentési lehetőséggel, úgy nem szabad elfeledkezni arról, hogy ezen adóalap csökkentésről adatot is kell szolgáltatni a nevezett nyomtatványon.

Első ízben a 1771-es számú, illetve 1729EUD jelű bevallások jelölhetők az adatszolgáltatás beküldése esetében, azonban várható, hogy a ’29-es jelű társasági adóbevallás tekintetében is adatot kell majd szolgáltatnunk.

Figyelemmel arra, hogy a 2017-es adóévről csak a későbbiekben kell a bevallást benyújtanunk, így természetesen a ’29-es bevallások kapcsán az adatszolgáltatást is csak később kell teljesítenünk, majd a 1729-es bevallásunkkal együtt!

 

süti beállítások módosítása