; ; ; ;

Megjelent az NGM rendelete

2017. június 30. Dr. Magyar Zsuzsanna

Megjelent az NGM rendelete a
számlázó programok online adatszolgáltatásáról

 

Szakmai körökben már nagyon régóta várt rendelet jelent meg 2017. június 27-én szerdán a Nemzetgazdasági Minisztérium honlapján.

A tájékoztatás szerint a tervezet 2017. június 30. 14.00 óráig véleményezhető az ffaf@ngm.gov.hu ; zoltan.varga2@ngm.gov.hu; krisztina.magony@ngm.gov.hu; elektronikus elérhetőségeken, tehát mindössze 3 nap áll rendelkezésre, hogy a gazdasági szereplők mindennapi életét meghatározó rendelethez véleményt fűzzenek.

adatszolgaltatas_2.jpg

 

A tervezetből kiderül, hogy az érintett vállalkozásoknak egy évük lesz felkészülni az online adatszolgáltatásra, hiszen „élesben” 2018. július 1-től kötelező az online adatszolgáltatás.

A rendszer fejlesztése 18,5 milliárd Ft-ba kerül, majd a fejlesztés lezárását követően még további üzemeltetési költségek merülnek fel, mintegy 300 millió+1,22 Mrd Ft. összegben.

A kb. fél oldalas hatásvizsgálati lapból azt is megtudhatjuk, hogy a vállalkozásoknak ez nem jelent tehernövekedést, „sőt csökkenti azt, mivel kiváltja az utólagos számla szintű adatszolgáltatást.”
/Forrás: NGM/HVL.pdf/

Na, de lássuk a részleteket!

A számlázó programnak a számlák, ill. a számlákkal egy tekintet alá eső okiratok adattartalmát maximum 24 órán belül kell az adózónak elküldeni a NAV felé, ezzel gyakorlatilag valóban megvalósul az, hogy az adóhatóság valós időben értesül a vállalkozások számlakibocsátásáról.

Az adatszolgáltatás teljesítéséhez adózói regisztráció is szükséges, ill. a regisztráció során a képviseleti jogosultság fennállását az állami adó- és vámhatóság vizsgálja.

süti beállítások módosítása