; ; ; ;

Számviteli törvény 2018. évi főbb változások

2017. december 13. Magyar Miklósné Zsuzsa

A Parlament T/17998/2017. számú törvényjavaslatát november 14.-én elfogadta az Országgyűlés.

A 2000. évi C. sztv. módosítása egyrészt pontosításokat, másrészt a számviteli szolgáltatókat (könyvelőket, könyvvizsgálókat, adótanácsadókat, és szakértőket) érintő változásokat tartalmazza.

penzmosas_3.jpg

Könyvelők figyelem: A sztv. 151. §.(6). bekezdése egy i) ponttal egészül ki.

A könyvviteli szolgáltatás végzésére jogosító engedély visszavonásával törölni kell azt a személyt a nyilvántartásból, akinek törlését a Pmt 2017. évi LIII. 69 §. e) pontja alapján kezdeményezték.

A Pmt szerinti felügyeleti szerv akkor kezdeményezheti a könyvviteli szolgáltatásból való törlését, ha a törvényben lévő kötelezettséget nem teljesítette, vagy nem megfelelően teljesítette a szolgáltató.

A változás másik rendelkezése:

Módosulnak a származékos ügyletek. A nem pénzügyi eszközök eladásának zárásakor a származékos ügyletet piaci értéken kell kimutatni. Ennek megfelelően az árbevételt kell módosítani ( veszteség esetén csökkenteni, nyereség esetén pedig növelni.) Ezzel a konstrukcióval a származékos ügyletek pénzügyi eredménye az ügylet  piaci árának és kötési árfolyam különbséget mutatja. ( Sztv. 47. § (11).bek.

A változás harmadik eleme:

A Diákhitel központ ZRT  átstrukturálása miatt az IFRS-sek kötelező 2018. évi bevezetését 2019-re halasztotta.

A könyvviteli szolgáltatókra és az IFRS-sek vonatkozó szabály  hatályba lépése a kihirdetés napján valósul meg, a származékos ügyletekre vonatkozó szabályozás pedig 2018. január 1-től lép hatályba.  

süti beállítások módosítása