; ; ; ;

Egy kis munkavédelem - I/1.

2018. január 15. Perfekt Blog

Bevezetőujdonsag_hirerteku.jpg

 

Tisztelt Olvasóink!

Cégünk nemcsak a fővárosban, hanem kirendeltségei révén minden megyében több évtizede folyamatosan jelen van, szervez és bonyolít szakképzéseket, így munkavédelmi technikus képzést is.

Az oktatásra felkért tanáraink magasan képzett és nagy gyakorlattal rendelkező szakemberek. Munkájuknak köszönhetően ma már ismert és elismert szakképzők közé sorolnak bennünket. Tanfolyami hallgatóink és más, a hírlevelek cikkeit figyelemmel kísérő olvasók talán ezért is keresik meg szerkesztőségünket, hogy egy-egy számukra fontos, konkrét kérdésüket megválaszoljuk. Javasoltuk, hogy problémáikkal írásban keressék meg a területileg illetékes munkavédelmi hatóságot és kérjék ki a hatóság állásfoglalását, mert az várhatóan mértékadó lesz a helyes munkavédelmi gyakorlat kialakításához és összhangban fog állni a hatósági ellenőrzési gyakorlatukkal.

Az olvasóink visszajelzései szerint a munkavédelmi hatóságok mindig készséggel válaszoltak, de a vonatkozó jogszabályok ismertetésén túl nincs további lehetőségük, mert a jogszabályok betartásának konkrét módját, illetve a helyes munkavédelmi gyakorlatot mindig a munkáltatónak kell meghatároznia a rendelkezésére álló lehetőségei (pl. személyi, tárgyi és szervezeti adottságai) figyelembevételével. Ebből adódóan a munkavédelmi előírások végrehajtása a munkáltató (és a munkavállalók) önkéntes jogkövető magatartásán alapul, de ez csak mélyebb munkavédelmi ismeretek megléte esetén vagy munkavédelmi szakember közreműködésével lehetséges.

Tudjuk, hogy a jogszabályi ismeretek hiánya az élet minden területén akaratlanul is hibás döntéseket, jogsértő magatartást eredményezhet, jóvátehetetlen anyagi és erkölcsi károkat, a munkavédelem területén súlyos munkabaleseteket vagy foglalkozási megbetegedéseket okozhat. Azt is tudjuk, hogy a jogszabályi ismeretek hiánya a jóhiszemű gyakorlat ellenére sem ment fel senkit a következményekért való felelősségvállalás alól. Az olvasóinktól kapott információkat mérlegelve ezért szerkesztőségünk úgy döntött, hogy a továbbiakban munkavédelmi szakembert kérünk fel, hogy a saját szakmai véleményét megfogalmazva válaszoljon a feltett kérdésekre, értelmezze a rá vonatkozó jogszabályokat és azok végrehajtásának lehetséges helyes gyakorlatát és válaszát hírlevelünkben közzétesszük. Olvasóink korábban hozzánk érkezett kérdéseit is továbbítottuk részére. Személyes, illetve céges adataikat bizalmasan fogjuk kezelni, azokat senkinek, még a felkért munkavédelmi szakembernek sem adjuk ki, de nem zárkózik el attól, hogy Önök kezdeményezik a vele való személyes kapcsolatfelvételt. A megfogalmazott szakmai kérdésekkel kapcsolatos véleménye hamarosan minden olvasónk számára hírlevelünkben elérhetővé válik.

Az előzőekben leírtakon túl arra is felkértük, hogy rendszeresen készítsen olvasóink számára tájékoztatót a munkavédelmi jogszabályok lényeges, a munkáltatók feladatait érintő aktuális módosításairól, melyek a kialakult jogkövető gyakorlatuk változását igényelhetik.

E sorozatot az Önök mind teljesebb kiszolgálása érdekében szeretnénk elindítani „Egy kis munkavédelem…” címmel, és mindaddig folytatnánk, amíg erre igényt tartanak. Várjuk észrevételeiket, véleményüket és amennyiben kezdeményezésünk elnyeri tetszésüket, várjuk munkavédelemmel kapcsolatos kérdéseiket.

 

A szerkesztőség

 

 

süti beállítások módosítása