; ; ; ;

Mi vár ránk jövőre?

2018. október 24. Dr. Magyar Zsuzsanna

A legfrissebb adótörvény javaslatból szemezgetünk

Október 19-én Varga Mihály pénzügyminiszter benyújtotta T/2931. számú törvényjavaslatát, az egyes adótörvények uniós kötelezettségekhez kapcsolódó, valamint egyes törvények adóigazgatási tárgyú módosításáról.

Ebből emelünk ki néhány részletet!

2019_mi_var_rank.jpg

Szja:

Az adóelőleg-nyilatkozatok elektronikusan kitöltését biztosítható program technikailag nem tudja biztosítani, hogy az érintettek közös nyilatkozatot tegyenek abban az esetben, ha az érintettek közösen kívánják érvényesíteni a családi kedvezményt vagy az első házasok kedvezményét. A javaslat ezért pontosítja a közös érvényesítésre vonatkozó nyilatkozattételi szabályokat, melyeket –az adóelőleg-nyilatkozatok elektronikus kitöltésére alkalmas rendszer 2020. január 1-jétől történő bevezetésével összhangban –2020. január 1-jétől kell majd alkalmazni.

A javaslat pontosítja a vissza nem térítendő munkáltatói lakáscélú támogatás adómentességének 2019. január 1-jei megszüntetéséhez kapcsolódóan beiktatott átmeneti rendelkezést, egyértelművé téve, hogy a 2018. december 31-én hatályos szabályok csak a 2019. január 1-jét megelőzően nyújtott támogatás elszámolásával, felhasználásának igazolásával összefüggésben alkalmazhatók

ÁFA:

A javaslat arra az esetre, ha a bérelt személygépkocsit gazdasági és magáncélra egyaránt használják, az adminisztratív terhek csökkentése érdekében 50%-os diktált levonási hányadot állapít meg a bérbeadást terhelő előzetesen felszámított áfa levonására.

A javaslat értelmében, amennyiben az adóalany a bérelt személygépkocsi vegyes célú használata esetében nem kívánja alkalmazni a diktált 50%-os levonási hányadot, úgy a levonást, az erre vonatkozó megfelelően alátámasztott dokumentáció alapján, olyan mértékben gyakorolhatja, amilyen mértékben a személygépkocsit adólevonásra jogosító gazdasági tevékenysége érdekében használja, hasznosítja.

A Javaslat az alanyi adómentesség választására jogosító értékhatárt 8 millió forintról 12 millió forintra emeli.

Egyéb:

Kedvezőbbé válik a nyugdíjasok foglalkoztatása, mert jövedelmük után a munkáltatónak szakképzési hozzájárulást sem kell fizetnie. Ezáltal az öregségi nyugdíj mellett dolgozók adóterhe csupán a 15% személyi-jövedelemadó.

Az adó-adminisztráció is tovább csökken, jövőre már nem kell bejelenteni a foglalkoztatottnak dolgozója végzettségére, szakképesítésére, illetve azt ez igazoló okiratokra vonatkozó adatokat a xxT1041-es nyomtatványon.

A december 20-ig teljesítendő adófeltöltési kötelezettség megsértésével kapcsolatos szabályok is enyhülnek. A tévesztő cégek esetében a maximális mulasztási bírság-mérték a felére csökken, a befizetett előleg és az adóévi adó kilencven százalékának különbözete után maximum tíz százalék lehet a bírság, az eddigi 20% helyett.

süti beállítások módosítása