; ; ; ;

De minimisz támogatások nyilvántartása

2019. április 17. Magyar Miklósné Zsuzsa

A tavalyi évben már a továbbképzésen is átbeszéltük a támogatásokkal kapcsolatos tudnivalókat, mégis nagyon sok email érkezik e témában.

Talán éppen most van itt az ideje, hogy felfrissítsük, hogy mit is kell tudni erről a támogatásról, hiszen hamarosan a társasági adóbevallás kitöltésénél szembesülünk vele.

de_minimis_tudas_frissites.jpg

A támogatásokat   tevékenységek alapján  szabályozzák. A halászati és a mezőgazdasági vállalkozásokra más szabály vonatkozik.

 Az egyéb tevékenységet végző vállalkozások az 1407/2013. EU rendelet hatálya alá tartoznak.

Magyarországon az ilyen csekély összegű támogatások támogatástartama nem haladhatja meg a 200.000.- Eurónak, közúti kereskedelmi árufuvarozási tevékenységet végző vállalkozások esetében pedig a 100 000 Eu-nak megfelelő forint összeget.

A vállalkozásoknak még a támogatás igénylése vagy igénybe vétele előtt meg kell arról győződni, hogy a megelőző két pénzügyi év, valamint a folyó pénzügyi évben már mennyi támogatást vett igénybe.

Minden esetben meg kell arról győződni, hogy kifejezetten ilyen támogatás igényléséről van szó.

Amennyiben közvetlen támogatásról kell nyilatkozni, akkor a támogatási szerződésben a fenti EU rendelet hatályára kell utalni.

Amennyiben közvetetten valamelyik adótörvény alapján kívánjuk igénybe venni, akkor pedig kell, hogy utaljon a de minimisz támogatás kifejezésére.

A támogatáshoz kapcsolódó minden dokumentációs, bizonylatot szerződést, nyilvántartást 10. évig kell megőrizni.

Készítettünk egy segédanyagot, amely alapján könnyen lehet a támogatásokat nyilvántartani, valamint segítséget ad ahhoz, hogy az igénybe vehető kedvezményt figyeljük.

Jó munkát és sok sikert a támogatások kitöltéséhez.

 

süti beállítások módosítása