2019. júl 01.

Adóváltozások 3.

írta: Dr. Magyar Zsuzsanna
Adóváltozások 3.

Folytatjuk a nyári törvénycsomagokban rejlő változásokkal kapcsolatban indított cikksorozatunkat. Ebben a részben a járulékok és a kisebb adónemek változásait vesszük sorra.

2019-valtozasok---jarulekok-kisebb-adok.png

KIVA:

A benyújtott javaslat szerint a Kisvállalati adó kulcsa 2020. január 1-től 12%-ra csökkenne, mivel a KIVA kiváltja a szociális hozzájárulási adót is, ezért a szociális hozzájárulási adó esetleges csökkentése miatt szükséges ehhez az adónemhez is hozzányúlni.

EVA:

Bár korábban az EVA megszüntetése nem volt napirenden, a javaslat mégis megszüntetné 2020. januárjától az EVA-t. Az EVA választását még 2018. december 20-ig is meg lehetett tenni, akkor az indokolásból az derült ki, hogy a megszüntetése nincs tervben, aki eddig is választotta, az utána is „megtarthatja” ezt az adózási formát, csak már a megadott határdátumot követően nem választható. Most a nyári javaslat szerint mégis megszüntetik, az ide „bejelentkezett” adózóknak más adónemre kell áttérni. A legtöbb adózónak -  valószínűleg - a KATA vagy a KIVA lesz az alternatíva. Az EVA 17 évig volt érvényben.

Reklámadó:

Összefoglalóan azt mondhatjuk, hogy jön a 0 százalékos kulcs, azonban ideiglenesen, a részletes indokolás szerint a kormány az Európai Unió Bíróságának ítéletére várva függesztette fel a hatályos, lineáris adómértéket.

A javaslat 2019. július 1. és a 2022. december 31-e közötti időszakra kizárja az Rtv. releváns, eljárási természetű rendelkezéseinek alkalmazhatóságát. Ez garantálja többek között azt is, hogy hogy ne kelljen a bevallási kötelezettséget sem teljesíteni, ha a megrendelő lenne az adó alanya, továbbá ne legyen lehetőség a bejelentkezési kötelezettség elmulasztása miatti sajátos szankció alkalmazására vagy a vélelmezett adó megállapítására.

A javaslat szerint a 2019. július 1-jét magában foglaló adóév adóelőlegének csak a felét kell megfizetni.

Egészségügyi szolgáltatási járulék:

Új összege 2020. január 1-jétől havi 7500 (napi 250) forintról havi 7710 (napi 257) forintra változik.

HIPA:

 A jövőben az adózó választása szerint az állami adóhatóságon keresztül elektronikus úton teljesített bevallást csak akkor továbbítaná az állami adóhatóság az önkormányzathoz, ha az nem tartalmaz számszaki hibát. Azaz a NAV nem kizárólag a továbbítást végezné, hanem a bevallás „beltartalmát” is vizsgálja majd a javaslat szerint.

Innovációs járulék:

Itt is megszűnne az adóelőleg-feltöltési kötelezettség, hasonlóan a társasági adóhoz.

Munkabérből levont egyéni járulékok:

A törvényjavaslat szerint a nyugdíjjárulék, a természetbeni egészségbiztosítási járulék, a pénzbeli egészségbiztosítási járulék és a munkaerőpiaci-járulék összeolvad, és jövőre már egy adófajtaként kell nyilvántartani és arra egy összegben kell teljesíteni a befizetéseket is.

A javaslat az adminisztrációs terhek egyszerűsítését célozza ezzel meg.

 

A cikksorozatban írt módosítások egyenlőre még elfogadásra várnak, amint a végleges jogszabályok megszületnek, úgy tájékoztatni fogjuk Önöket.

 

 

Sorozatunk korábbi részei:

https://perfekt.blog.hu/2019/06/17/adovaltozasok_976

https://perfekt.blog.hu/2019/06/24/adovaltozasok_444

 

 

 

Amennyiben Ön is szívesen lenne hozzáértő a témában, jelentkezzen OKJ képzésünkre.

perfekt_szakkonyvkatalogus_2019_ii.png

Szólj hozzá

praktikum jo tudni