; ; ; ;

Nérótól a Keletrómai Birodalom bukásáig

2019. július 10. Gombár Gábor

Néró intézkedései a vám (és adó) rendszert javították, hatékonyabbá tették a birodalom pénzügyi rendszerét. Ez a sikeres modell kisebb változásokkal a birodalom bukásáig fennmaradt.

A Néró után időkben folytatódott a denarius ezüsttartalmának csökkentése, ami elindította azt az inflációs folyamatot, amely Diocletianus uralma alatt már a pénz értékmérő funkciójának elvesztéséhez vezetett. A III. század közepére, már az adókat is áruval kellett megfizetni, sőt a hivatalnokok és a katonák is így kapták járandóságaikat.

Míg a nyugati birodalom hanyatlott (majd 552-ben végleg megszűnt), a Keletrómai Birodalom csillaga emelkedni kezdett.

vam_regen.jpg

Ezt elsősorban annak köszönhette, hogy Konstantinápolyt (a mai Isztanbult) olyan jelentős kereskedelmi útvonalak érintették melyeken el lehetett jutni Kínába, Indiába, Arábiába, majd a Kijevi Nagyfejedelemségbe is. Ez a kapu szerep lehetővé tette, hogy jelentős kereskedelmi központtá váljon a város, illetve a vámbevételekből az államkincstár is feltölthetővé vált.

Ahogy a Keletrómai Birodalom emelkedésének egyik alapja a vámbevétel volt, hanyatlásában is kulcs szerepet játszott a bevételek csökkenése és a gazdaság szabályozó szerep elhibázott kezelése. A képlet már ismerős: csökkent a terület és nőtt a mentességek száma.

A leglényegesebb mentességi megállapodás az 1082-ben a velenceiekkel kötött szerződés volt. A velenceiek (majd később a pisaiak és a genoviak is) adó- és vámmentesen kereskedhettek a császárság területén, mellyel versenyelőnybe kerültek. Bár az itáliai városállamok vagyona gyorsan nőtt, a velenceiek IV. keresztes hadjárat során 1204-ben aktívan részt vettek Konstantinápoly kifosztásában is, mely után 1261-től beszélhetünk újra a Konstantinápoly központú Keletrómai Birodalomról.

A területi veszteségek, az elvesztett adóbevételek, az itáliai városállamoknak biztosított adó- és vámmentességek miatt a birodalom elkezdte felélni tartalékait. 1453-ban a törökök ostrommal bevették Konstantinápolyt, a birodalom utolsó maradványai 1461-ben buktak el.

Mi történt ez alatt a magyar vámügyekben? Ezt legközelebb megvillantom...

 

 

 

Amennyiben Ön is szívesen lenne hozzáértő a témában,
jelentkezzen
Vámügyintéző képzésre.

perfekt_szakkonyvkatalogus_2019_ii.png

süti beállítások módosítása