; ; ; ;

Behajthatatlan követelések áfája

2019. augusztus 19. Dr. Magyar Zsuzsanna

A hatályos áfa törvény nem engedi nem az adó alapjának utólagos csökkentését abban az esetben, ha a termékértékesítés vagy szolgáltatásnyújtás ellenértékét a vevő részben vagy egészben nem téríti meg. Az Európai Bíróság ítélete azonban jelentős változást hoz e téren, ebben várható változás.

adult-black-and-white-coffee-889089.jpg

Az áfa törvény 77. §-a rendelkezik az adóalap utólagos csökkentéséről, amely a korábbi, ill. a jelenlegi szabályozás értelmében sem engedi meg az adóalap utólagos csökkentését abban az esetben, ha a vevő az ellenértéket egészben vagy részben nem téríti meg, azaz a számlázott ellenérték utóbb mégsem kerül kiegyenlítésre.

Ilyen értelemben tehát a magyar szabályozás teljesen kizárja az adóalap csökkentését lehetőségét, holott erre a teljes kizárásra az Irányelv nem ad felhatalmazást.

A két bírósági ügy jogértelmezési kérdései az ügyben vetődtek fel, hogy lehetőség van-e az utólagos áfa alap csökkentésének teljes kizárására és megállapította, hogy abból a körülményből, hogy az Irányelv a teljes vagy részleges nemfizetés esetére eltérési lehetőséget biztosított a tagállamoknak, nem következik az, hogy a tagállamok felhatalmazást kaptak volna az adóalap csökkentés lehetőségének teljes kizárására

A változás a behajthatatlan követelések áfa visszaigénylésére nyújt a jövőben lehetőséget, az Európai Bíróság ítélete mentén.

Az érintett vállalkozásoknak abban az esetben van lehetőségük az adó visszaigénylésére 2020. január 1-jétől, ha a követelés behajthatatlan, azaz, ha a kötelezett (vevő) végrehajtás alatt áll, és bizonyítani lehet, hogy a követelést nem vagy csak részben lehet kielégíteni, vagy ha a kötelezett felszámolás alatt áll, és szintén igazolni lehet kétséget kizáróan, hogy a követelés kielégítésére nincs elegendő fedezet.

A várható szabályozás külön hangsúlyt fektet a rendeltetésszerű joggyakorlás alapelvére, azaz a behajthatatlan követelés áfa-jának visszaigénylése során kiemelt figyelmet kap ez az adózói alapelv. Fontos hangsúlyozni, hogy a vonatkozó szabályozás igen szigorú feltételekhez köti az áfa elszámolását, több feltételt kell majd teljesíteni az adózónak együttesen.

 

Amennyiben Ön is szívesen lenne hozzáértő a témában,
jelentkezzen 
OKJ képzésünkre.

 

dontson-idoben---ujsagos-2019-_-homokora-beszarato-banner_900x119_2019-08-06.jpg

süti beállítások módosítása