; ; ; ;

Fellélegezhetnek a mezőgazdasági őstermelők

2019. szeptember 2. Széles Imre

A szociális hozzájárulási adóról szóló 2018. évi LII. (Szocho.) törvény július 24-én hatályba lépett módosításának köszönhetően egyszerűbbé váltak a mezőgazdasági őstermelők szociális hozzájárulási adóval kapcsolatos kötelezettségei, hiszen a jogszabályváltozás valamennyi őstermelőt érintően megszüntette az említett adónemre vonatkozó negyedéves bevallási kötelezettséget.

orchard-1872997_1280.jpg

Emlékeztetőül: az I. és a II. negyedéves bevallásban a törvény korábban hatályos előírása értelmében minden őstermelőnek (tehát még azoknak is, akikre a biztosítás nem terjed ki és korábban nem is voltak 58-as bevallás benyújtására kötelezettek) számot kellett (vagy számot kellett volna) adnia a szociális hozzájárulási adóról.

Ez az előírás azonban július 24-ével megszűnt, és a Szocho. törvény 22. szakasza értelmében valamennyi őstermelő a 2019. évre vonatkozó személyi jövedelemadó bevallásban állapítja meg és vallja be ez évi őstermelői tevékenységével kapcsolatos szociális hozzájárulási adófizetési kötelezettségét.

Ugyanakkor a törvény 22. § (1) bekezdése úgy rendelkezik, hogy szociális hozzájárulási adóelőleget kell fizetnie annak a biztosított mezőgazdasági őstermelőnek, aki tevékenységét kezdőnek minősül, vagy előző évi bevétele a 8 millió forintot meghaladta, illetve magasabb járulékalap után vállalta a járulékok megfizetését.

A szociális hozzájárulási adó megállapításának szabályai egyetlen őstermelői kör vonatkozásában sem változtak alapvetően.

Módosult ugyanakkor a mérték, amely 2019. július 1-jétől 17,5 százalék. Az új mértéket az III. negyedéves adóelőleg megállapításakor kell az őstermelőnek első ízben alkalmaznia, ugyanakkor az év egészére a 17,5 százalékos kulccsal kell majd számolnia. (Szocho. törvény 2. § (4) bekezdése)

A korábban (I. és II. negyedévben) befizetett, illetve bevallott adóelőleg nem veszik el, hiszen az éves összeg megállapítása során figyelembe vehető, illetve az előleg fizetésére nem kötelezett tételes költségelszámolást választó őstermelő az SZJA bevallásában az adóévre elszámolható költségként veheti figyelembe a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény 22. § (6a) bekezdésében foglaltak értelmében.

 

Amennyiben Ön is szívesen lenne hozzáértő a témában,
jelentkezzen 
OKJ képzésünkre.

 

dontson-idoben---ujsagos-2019-_-homokora-beszarato-banner_900x119_2019-08-06.jpg

süti beállítások módosítása