; ; ; ;

Meghúzzák a nadrágszíjat a KATA-ban?

2019. november 8. Dr. Magyar Zsuzsanna

Mielőtt a kérdésre egyértelmű igennel vagy nemmel felelnénk, összegyűjtöttük a lehetséges változásokat, ami jövőre ebben az adónemben várható. Kezdjük a legelején, miért is vetődött fel ez a téma?
board-2084777_1280.jpg

Bár a KATA-t választó adózók száma nem növekedett olyan mértékben, mint amit a bevezetéskor reméltek, azonban az megállapítható, hogy nagyon egyszerű és kedvelt adózási forma. Mindezek mellett azonban rengeteg visszaélésre is lehetőséget ad jelen szabályozás mellett, ezeknek a lehetőségeknek a szigorítását tervezik, legalábbis néhány mondatból ez a törekvés olvasható ki. A kisvállalkozások támogatását elsősorban nem az általános szabályokon keresztül, hanem a direkt számukra kifejlesztett szabályrendszeren keresztül kívánja a jogalkotó megerősíteni, úgy, hogy az egyes adónemek között egyensúly megmaradjon. Ennek érdekében kívánnak a KATA szabályrendszerén módosítani.

A munkaanyag a Pénzügyminisztérium asztalán van eddig.

Nézzük a lehetséges elképzeléseket:

- a munkaviszonnyá átminősítés eddigi 7 feltételéből a jövőben már 4 feltételnek meg kell felelni, az eddig kettő helyett

- amennyiben a KATA adózó a minimálbér két és félszeresét meghaladóan számláz egy ügyfélnek és az az ügyfél a bevételeinek több mint felét kiteszi, akkor 2020 február 1-től az ilyen bevételre a katá-s 40 százalék adót fizetne

- 2020. január 1-től, amennyiben a KATA alany olyan kifizetőnek számlázna be, ahol a bevétel megszerzésének évében, vagy az azt megelőző 2 adóévben munkaviszonyban állt, akkor erre a bevételre, összeghatártól függetlenül 40% különadót fizetne.

- a többes katázás lehetőségét 2021-től teljesen megszüntetnék.

 

 Amennyiben Ön is szívesen lenne hozzáértő a témában,
jelentkezzen 
OKJ képzésünkre.

 

 

süti beállítások módosítása