; ; ; ;

Lényeges változás a helyben készített étel- és ital elvitelre történő értékesítésében

2020. november 16. Dr. Magyar Zsuzsanna

pexels-photo-4393249.jpeg

2020. november 14-i hatállyal a Magyar Közlöny 246. számában az egyes, a veszélyhelyzet ideje alatt alkalmazandó gazdasági szabályokról szóló 498/2020. (XI. 13.) kormányrendeletben kihirdette a jogalkotó, hogy az elvitelre vagy házhoz szállítással értékesített étel- és italforgalom a veszélyhelyzet idejére 5%-os adómértékkel adózik.

A november 11-én elrendelt védelmi intézkedések értelmében a vendéglátóhelyek helyben fogyasztásra vendégeket nem fogadhatnak, azonban a házhoz szállítás vagy elvitelre történő értékesítés számukra megengedett. Ezt 484/2020. (XI. 10.) Korm. rendeletben találjuk, amely törvénybe iktatta, hogy a vendéglátó üzletben az ott foglalkoztatottak kivételével másnak tilos tartózkodni. Az üzletben az ott foglalkoztatottakon kívül másoknak kizárólag az elvitelre alkalmas ételek kiadása és szállítása érdekében és csak az ehhez szükséges időtartamig megengedett a tartózkodás. Ennek a szabályozásnak a könnyítéseként érkezett a 498/2020. (XI. 13.) Korm. rendelet, amely rögzíti, hogy november 14-étől ezen védelmi intézkedés hatályának időtartama alatt az általános forgalmi adó mértéke az adó alapjának 5 %-a azon elvitelre vagy házhoz szállítással értékesített étel- és italforgalomra, amely étkezőhelyi vendéglátás keretében történő értékesítés esetén az Áfa törvény szerint 5%-os áfa mérték alá esne. Ezek az étkezőhelyi vendéglátásban az étel- és a helyben készített, nem alkoholtartalmú italforgalom.

 

Nem alkalmazható viszont a kedvezményes adómérték az elvitelre vagy házhoz szállítással értékesített étel- és italforgalom ügylettel összefüggő szállítással kapcsolatos díjra, azaz a szállítás és az étel vagy ital értékesítését a számlában meg kell bontani, hiszen eltérő adómértékkel adóznak.

Az alábbiakban a rendelet pontos szövegét tesszük közzé:

  1. 1. §             (1) Az  e  rendelet hatálybalépésétől a  veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló 484/2020. (XI. 10.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Rendelet) 8.  § (1) és (2)  bekezdésében meghatározott védelmi intézkedés hatályának időtartama alatt az  általános forgalmi adó mértéke az  adó alapjának 5 százaléka azon elvitelre vagy házhoz szállítással értékesített étel- és italforgalomra, mely étkezőhelyi vendéglátás keretében történő értékesítés esetén az  általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (a  továbbiakban: Áfa tv.) 3. számú melléklet II. részében foglalt táblázat 3. sora alapján az Áfa tv. 82. § (2) bekezdése hatálya alá tartozna.

(2)       Az (1) bekezdés szerinti adómérték alkalmazására abban az esetben kerülhet sor, amennyiben a termékértékesítőnél az Áfa tv. 3. számú melléklet II. részében foglalt táblázat 3. sora szerinti szolgáltatás nyújtásának feltételei a Rendelet 8.  § (1) és (2)  bekezdésében meghatározott védelmi intézkedés elrendelését és hatálybalépését megelőzően fennálltak, illetve annak hiányában fennállnának.

(3)       Az  (1)  bekezdés szerinti adómérték nem alkalmazható az  (1)  bekezdés szerinti ügylettel összefüggő szállítással kapcsolatos díjra.

 

 

Amennyiben Ön is szeretne szakképesítést szerezni,
jelentkezzen 
OKJ képzésünkre.

 

süti beállítások módosítása