; ; ; ;

Közüzemi díjak továbbszámlázása

Már több esetben foglalkoztunk a közüzemi díjak továbbszámlázásával, de még mindig sláger témának tűnik.

A kérdés ilyenkor úgy merül fel, hogy a bérleti díjak, a  közüzemi díjak továbbszámlázása anyagértékesítésként, szolgáltatásnyújtásként, vagy közvetített szolgáltatásként kell, hogy megjelenjen a könyveinkben.

this-bills-aren-t-clear-me_329181-11346.jpg

A megértéshez mindenképpen tudni kell a számviteli törvény fogalmi meghatározását.

Először is nézzük a számviteli törvény alapján a közvetetett szolgáltatás fogalmát:

közvetített szolgáltatás: a gazdálkodó által saját nevében vásárolt és a harmadik személlyel (a megrendelővel) kötött szerződés alapján, a szerződésben rögzített módon részben vagy egészben, de változatlan formában továbbértékesített (továbbszámlázott) szolgáltatás; közvetített szolgáltatásnál a gazdálkodó vevője és nyújtója is a szolgáltatásnak, a gazdálkodó a vásárolt szolgáltatást részben vagy egészben közvetíti úgy, hogy a megrendelővel kötött szerződésből a közvetítés lehetősége, a számlából a közvetítés ténye, vagyis az, hogy a gazdálkodó nemcsak a saját, hanem az általa vásárolt szolgáltatást is értékesíti változatlan formában, de nem feltétlenül változatlan áron, egyértelműen megállapítható;”

A közvetített szolgáltatás fogalmi eleme alapján az adóalany saját nevében vásárolja meg a szolgáltatást, melyet aztán a megrendelővel kötött írásbeli szerződés alapján saját nevében nyújtja a megrendelő számára. 

Látható, hogy a bérleti díj nem lehet közvetített szolgáltatás, csak abban az esetben, ha a bérbeadó egyben bérlője is az adott ingatlannak. Egy bérelt ingatlant a bérlő a bérbeadó hozzájárulásával a 2013. évi V. törvény 6:334. §-a alapján jogosult harmadik személynek bérbe adni. Ekkor teljesül a bérleti díjra a közvetített szolgáltatás fogalma.

A bérlethez kapcsolódó közüzemi díjak elszámolásának szabálya:

A számviteli törvény 78 §-a alapján az elszámolt energiahordozók értékét anyagköltségként kell elszámolni, illetve ennek értékesítése ( továbbszámlázása ) pedig eladott áru beszerzési értékeként kell elszámolni.

Ebből következően a közüzemi számlák továbbszámlázása nem minősül közvetített szolgáltatásnak.

Eltérő szabályozás vonatkozik viszont a csatorna díj, elszámolására, melyet szolgáltatásként kell elszámolni.

süti beállítások módosítása