; ; ; ;

A vagyonvesztés rendezésének 10 lehetséges módszere - VII. rész

Tulajdonosokkal szembeni kötelezettség elengedése, az osztalék elengedése

2021. augusztus 11. Dr. Sztanó Imre

A tulajdonosokkal szembeni kötelezettség különböző jogcímeken keletkezhetett. Ilyen lehet például a szállítói kötelezettség vagy a tagi kölcsön/hitel is, de előfordulhat osztalék kötelezettség is. Nyilvánvalóan, ha a kötelezettség jogosultja elengedi a tartozást, úgy a társaság tőkehelyzete javulni fog, és nincs szükség cégbírósági eljárásra sem.
pexels-photo-5717512.jpeg

A számviteli elszámolás annak függvénye, hogy a kötelezettség miből keletkezett. Ha elengedett osztaléktartozásról van szó, akkor azt eredménytartalék növekedésként kell elszámolni az elengedés időpontjában. A számvitelről szóló 2000 évi C. törvény 37. § (1) bekezdésének h) pontja szerint: Az eredménytartalék növekedéseként kell kimutatni  az osztalék miatti kötelezettség elengedett összegét, ha a jóváhagyott osztalékból származó követelését a gazdasági társaság tulajdonosa (tagja) elengedi, az elengedés időpontjával.

 

A többi – említett – esetben a kötelezettség elengedésével az egyéb bevételek összegét növeljük, és így az adózott eredményen keresztül segíti a saját tőke helyreállítását. A kötelezettség elengedésével összefüggésben figyelemmel kell lenni az adózási kérdésekre is, ugyanis a társasági adóban – akinél az elengedés történik – nem csökkenthető az adóalap. Ha magánszemély engedi el a tartozást, úgy az ajándékozási illeték megfizetéséről sem szabad megfeledkezni. Arra is fel kell hívni a figyelmet, hogy amennyiben a társaság tulajdonosai részben vagy egészében lemondanak osztalékkövetelésükről, úgy az osztalék elengedése illetékmentes az illetéktörvény szerint!

 

A gazdasági események rögzítésének módja:

sztan0811.PNG

Számlaösszefüggések magyarázata:

  1. Kötelezettség (osztaléktartozás kivételével) elengedésének elszámolása az elengedés időpontjában
  2. Osztaléktartozás elengedésének elszámolása az elengedés időpontjában

 

honlap_banner31.jpg

süti beállítások módosítása