; ; ; ;

Áfa bevallási tervezet

2021. október 14. Dr. Magyar Zsuzsanna

A Magyar Közlöny 135. számában jelent meg júliusban a Kormány 429/2021. (VII. 16.) Korm. rendelete a veszélyhelyzetre tekintettel egyes általános forgalmi adóval összefüggő eltérő szabályok megállapításáról, melyben kihirdetésre került az áfa bevallási tervezetekkel kapcsolatos határidő kitolása.
pexels-photo-990819_1.jpeg

Lényeges tudnivalókat foglalunk össze!

A korábbi júliusra tervezett eÁfa bevallási tervezetek elkészítésére az adóhivatal a fenti kormányrendelet értelmében több felkészülési időt kapott, azonban néhány lényeges fejlesztés is megvalósult és indult annak érdekében, hogy a tervezetek a leglényegesebb adatokat tartalmazzák. Fontos azonban felhívni az áfa alanyok figyelmét arra, hogy bizonyos adatok még így sem érhetők el a NAV részéről, így ezekkel az adatokkal az érintett adózóknak muszáj a bevallási tervezetet kiegészíteni, módosítani.

 

Lényeges változások a korábbiakhoz képest, hogy az év október 1-je óta a NAV Online Számla rendszerből lekérdezhetők az online pénztárgépek adatszolgáltatásából származó, egyszerűsített számlák. A pénztárgépek adatai az Online Számla rendszerbe mindennap hajnalban töltődnek át, azaz naponta egyszer frissülnek, tehát másnap reggel lehet számítani az új pénztárgépes egyszerűsített számlák megjelenésére.

További fontos funkció, hogy  hibás számlaadat-szolgáltatásról októbertől levelet küld a NAV az adózó elektronikus tárhelyére, vagyis tájékoztatja az online számlaadat-szolgáltatást küldő adózókat a sikertelen vagy figyelmeztetést jelentő adatszolgáltatásokról. Ennek tükrében a sikertelen vagy figyelmeztetést kiváltó adatszolgáltatások száma csökkenhet, és a rendelkezésre álló számlaadatok teljes körűvé és pontosabbá válhatnak. Azonban a tervezetek még egy ideig így sem lesznek teljes körűek, bizonyos adózói körnek szükséges lesz azt módosítani vagy kiegészíteni.

A rendelet (2) bekezdése szerint:

Az  (1)  bekezdéstől és az  Áfa tv. 184.  § (2)  bekezdésétől eltérően az  állami adó- és vámhatóság nem bocsátja az  adóalany rendelkezésére a  2022. január 31-én vagy azt megelőzően végződő adó-megállapítási időszakra vonatkozó, nyilvántartásában szereplő alábbi adatokat:

a) az Áfa tv. 156. §-a szerinti engedéllyel rendelkező adóalany esetében a termékimport után fizetendő adó,

b) a termék importjához kapcsolódó, előzetesen felszámított adó.

Az áfa-alanyoknak november 12. és 20. között lesz először lehetőségük arra, hogy nem az eddig megszokott módon, hanem a tervezet módosításával, kiegészítésével, elfogadásával és benyújtásával teljesítsék a bevallási kötelezettségüket.  A tervezeteket ténylegesen jóvá kell majd hagyni, azok nem válnak automatikusan elfogadottá. 

 

süti beállítások módosítása