; ; ; ;

CÉLTARTALÉK A MÉRLEGBEN

2022. január 26. Dr. Sztanó Imre

Tanulmányozva a mérleget, gyakran találkozhatunk a forrásoldalon a céltartalékokkal. Mindig felvetődik az a kérdés is, hogy milyen forrás a céltartalék? A céltartalék becslési eljárással meghatározott passzíva, amely segíti az óvatosság és az összemérés elvének érvényesülését. Gyakorlatilag a céltartalék pontosítja (azaz csökkenti) az üzleti év eredményét, ezzel fedezetet teremt bizonyos kockázatos események kedvezőtlen hatásainak kivédésére. Ez egyben azt is jelenti, hogy a céltartalék felhívja az olvasó figyelmét, hogy a társaság számolt ilyen jellegű (múltbeli és folyamatban lévő, de bizonytalan kimenetelű) eseményekkel.

 pexels-photo-1558690.jpeg

A számviteli törvény előírásai szerint (lásd a számvitelről szóló 2000. évi C. törvény 41.§-át) a mérlegbe vagy kötelező képzéssel, vagy képzési lehetőség biztosításával kerül. Kötelező céltartalékot képezni a várható kötelezettségekre, a nem realizált árfolyamveszteség elhatárolt halmozott összegére, illetve külön törvény vagy kormányrendelet alapján. Céltartalékot lehet képezni a jövőbeni költségekre, illetve külön törvény vagy kormányrendelet alapján.

 

Az említett óvatosság elvét érvényesítve az üzleti év eredménye meghatározása során – céltartalék képzésével – számolni kell az előrelátható kockázatokkal és a feltételezhetően bekövetkező veszteségekkel. Ezt akkor is meg kell tenni, ha ezek az információk az üzleti év mérlegfordulónapja és a mérlegkészítés időpontja között jutott tudomásunkra.

 

Fontos szabály, hogy akkor is el kell számolni a céltartalékot (egyéb ráfordításként), ha az üzleti év eredménye egyébként is negatív, azaz veszteséges.

 

Mi történik a képzett céltartalékkal? Jellemzően a képzés jogcíme szerinti esemény bekövetkezésekor kerül feloldásra, azaz megszüntetésre az egyéb bevételekkel szemben. Ebből következően az esemény megtörténtekor már „eredménysemleges” lesz az elszámolás, ugyanis a veszteség fedezetét biztosítja az egyéb bevétel.

 

Arra is fel kell hívni a figyelmet, hogy nem képezhető céltartalék a szokásos üzleti tevékenység rendszeresen és folyamatosan felmerülő költségeire!

 

 

 

 

süti beállítások módosítása