; ; ; ;

Diákhitel

2022. szeptember 12. Dr. Sztanó Imre

A felsőfokú tanulmányok megkezdése, folytatása igencsak igénybe veszi a családi költségvetést. Éppen ezért érdemes tanulmányozni a finanszírozási lehetőségeket, így a diákhitelek különböző formáit. Alapos és pontos kalkulációt célszerű készíteni a hitel felvétele előtt, ugyanis ez nem támogatás, hanem kedvező forrás a tanulmányok finanszírozására, de a felvett összeget vissza kell fizetni. Az elmúlt években – főleg a szülők – sok rossz tapasztalattal találkozhattak a hitel felvételével összefüggésben, így most sem árt az óvatosság. Családi döntés szükséges, mert a felsőfokú oktatás egyféle befektetés a család részéről, így fel kell mérni, hogy milyen összegű „külső” forrásra van szükség.

 pexels-andrea-piacquadio-3775128.jpg

A döntéshez meg kell ismerni a termékeket és azok jellemzőit.

Diákhitel 1: Szabad felhasználású hitel, mely bármire felhasználható és az igényeknek megfelelően havi részletekben vagy félévente egy összegben is felvehető.

Ezt a terméket igényelheti aki

  • aktív hallgatói jogviszonnyal rendelkezik,
  • magyar állampolgár,
  • életévét nem töltötte be és
  • bejelentett lakcímmel rendelkezik.

 

Említettük, hogy a diákhitel1 bármire felhasználható, így

  • lakhatás finanszírozására (elsősorban albérleti díj fizetésére, stb)
  • technikai eszközök, könyvek, jegyzetek beszerzésére,
  • kultúra és kikapcsolódás finanszírozására,
  • mindennapi kiadások, közlekedési költségek fedezetére és
  • bármire, ami a tanulmányok folytatásához szükséges

A diákhitel1 keretében 15 000 – 150 000 Ft a havi felvehető összeg, ezzel tanulmányi félévente így 750 000 Ft hitelhez lehet hozzájutni. A hitel a tanulmányok során bármikor igényelhető.


A kamat mértéke 4,99 %, rejtett költségektől mentes. A törlesztést a tanulmányok befejezése után kell megkezdeni, az a mindenkori jövedelemmel arányos lesz. Ha az anyagi helyzet engedi, úgy van lehetőség plusz költségek nélkül előtörleszteni, sőt a végtörlesztés is díjmentes.

A diákhitel2 az önköltséges képzések díját fedezi. Ez a hitel kamatmentes és legfeljebb a képzési önköltség díjának megfelelő összeg vehető fel. E termékhez közvetlenül az oktatási intézmény jut. A hitel a tanulmányok során bármikor igényelhető.
·          

Diákhitel plusz maximum 500 000 forintig igényelhető. Például albérlet esetén a fizetendő kaució fedezetére. A megigényelt összeget a Diákhitel Központ egy összegben folyósítja az igénylő bankszámlájára, melyet egy év türelmi idő után 5 éven belül kell visszafizetnie. A felvett hitel teljes mértékben szabad felhasználású és kamatmentes.

 
Már említettem, hogy a hitelt vissza kell fizetni. A törlesztés a munkaviszonyba lépéskor kezdődik és a törlesztés a jövedelemmel arányos. A törlesztőrészlet az első két évben a minimálbérhez, majd a jövedelemhez igazodik.  A törlesztő összeg vélhetően később sem lesz megterhelő, diákhitel1 esetében a jövedelem 6%-a, diákhitel2 esetében a jövedelem 4-11%-a (a felvett összegtől függően).  Kedvezőnek ítélhető meg az is, hogy egy gyermek esetén kérhető a törlesztési kötelezettség szüneteltetése. Két gyermek esetén az anyáknál elengedik a tartozás felét. Három gyermek esetén az anyáknál elengedik a teljes tartozást (ha több diákhitel szerződés van, úgy ez a választott szerződésre vonatkozik).

süti beállítások módosítása