; ; ; ;

KÉPZÉSI HITEL

2022. szeptember 26. Dr. Sztanó Imre

Az előző cikkemben a diákhitelről írtam. Többen is érdeklődtek, hogy szakmai oktatásra, képzésre hogyan vehető igénybe hitel. Erre szolgál az un. Képzési hitel: a Diákhitel Központ és a Hitelfelvevő között határozott időtartamra létrejött képzési hitelszerződés alapján nyújtott pénzkölcsön. Korábban a Képzési hitelnek is kétféle változata volt, de a jelenlegi szabályozás szerint csak a képzési díj finanszírozása érdekében vehető hitel igénybe. A Képzési hitel tehát az önköltséges képzések díját fedezi. Képzési hitel olyan szakképző intézménnyel vagy felnőttképzővel fennálló jogviszony alapján igényelhető és folyósítható, amely szakképző intézménnyel vagy felnőttképzővel a Diákhitel szervezet együttműködési megállapodást kötött. 

jar-with-rolled-banknotes-table-laptop-papers-woman-background.jpg

Képzési hitelt bárki igényelhet és kaphat, aki:

 

  • aktív felnőttképzési jogviszonnyal rendelkezik,
  • 18. életévét betöltött magyar állampolgár és az 55. életévét nem töltötte be,
  • bejelentett lakcímmel rendelkezik,
  • rendelkezik olyan bankszámlával, amely magyarországi székhellyel vagy fiókteleppel rendelkezik,
  • büntetlen előéletű,
  • köztartozásmentes,
  • a hiteligénylést megelőzően 12 hónapig rendelkezik társadalombiztosítási jogviszonnyal, vagy 12 hónapon keresztül folyamatosan tanulói, felnőttképzési vagy felsőoktatási hallgatói jogviszonnyal rendelkezik, vagy igényléskor otthongondozási/ápolási díjban részesül,
  • igazolni tudja, hogy a képzési díj 20%-át befizette a felnőttképzőnek.

 

Felnőttképzésben maximum 500 000 Ft képzési hitel igényelhető, szakképzésnél a felső limit a képzési díj összege. A kamat 0%, rejtett költségek nélkül.

A képzésnek minimum három hónapig kell tartania. A kért összeget közvetlenül az oktatási intézménynek utalják, (a tanfolyam kezdetén és félidőben, tanulmányi félévenként). A hitel a képzés kezdő napján vagy azt követően bármikor igényelhető.

A Képzési hitel  igénylésének feltétele, hogy az adott oktatási intézmény és képzés szerepeljen a szakképzési információs rendszerben, illetve a felnőttképzési adatszolgáltatási rendszerben.

Ez a hitelkonstrukció tehát szakmai oktatáshoz, részszakmára felkészítő szakmai oktatáshoz, engedélyhez kötött szakképesítésre felkészítő szakmai képzéshez, illetve nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű képzéshez kapcsolódóan vehető igénybe. Felnőttképzés esetén legalább középfokú végzettséghez kötött szakmai oktatásra, illetve szakmai képzésre igényelhető.

A Képzési hitel visszafizetését elég csak a tanulói vagy felnőttképzési jogviszony megszűnése után megkezdeni. A törlesztőrészletet havi egyenlő összegekben állapítják meg, a választott futamidőnek (1-10 év) megfelelően, így könnyen tervezhető a jövő. Van lehetőség van plusz költségek nélkül előtörleszteni, sőt a végtörlesztés is díjmentes. Két vagy három gyermek születése esetén a hitel felét vagy egészét elengedik. (de csak az anyák esetén!)

Arra is felhívjuk a T. Olvasó figyelmét, hogy a Perfekt által biztosított, az előírásnak megfelelő képzések köre megtalálható a www.perfekt.hu oldalon. Érdemes élni a lehetőséggel!

 

 

süti beállítások módosítása