; ; ; ;

Milyen lesz az ÁFA-bevallás?

2022. november 21. Dr. Sztanó Imre

Korábban már lehetett hallani arról, hogy bevezetésre kerül az adóhatósági ÁFA-bevallás. Eredetileg 2021.november volt a bevezetés céldátuma. A NAV közleménye szerint a projekt nem került leállításra, hanem egy sor új szempont figyelembevételével folyik annak fejlesztése. A fejlesztések véglegesítéséhez és a rendszer bevezetéséhez úgy tűnik, hogy több idő szükséges. A NAV az elmúlt években bevezetett adatszolgáltatási szabályok alapján rendelkezik mindazokkal az adatokkal, amelyek alapján az ÁFA-bevallás összeállítható. 2021. január 4-étől kötelező adatot küldeni a NAV-hoz minden olyan számláról, módosító, érvénytelenítő számláról, amire az ÁFA-törvény számlázási szabályai vonatkoznak. 

afa_1.jpg

Természetesen alapkövetelmény az adatok megbízhatósága. Éppen ezért az utóbbi időben az adatminőség javítása áll a fejlesztés központjában. Figyelembe kell venni, hogy a NAV kizárólag a nyilvántartásában szereplő adatokra támaszkodhat. Ismert, hogy a NAV három forrásból nyerhet adatokat. Ezek a következők:

  • online számla rendszer,
  • online pénztárgép, egyszerűsített számla adatok és
  • CDPS – import vámhatározatok adatai.

A megbízható, pontos ÁFA-bevallás alapja az online számla adatszolgáltatás.

A fejlesztések olyan irányban haladnak, amely segíti, támogatja a kisebb és a nagyobb vállalkozások ÁFA-bevallását, vagyis előnyös a cégeknek azok nagyságától függetlenül. Ebből következően a kisebb vállalkozások számára elérhető lesz egy online felület, a bevallási időszak előtt ebből elkészíthető az ÁFA-bevallás tervezet, melyet megküld a NAV a vállalkozásoknak. (Logikailag ez hasonlít az SZJA tervezet elkészítésére!)

A NAV tájékoztatása szerint az ÁFA-bevallások teljesítéséhez a jövőben három rendszer fog párhuzamosan működni. Ezek a következők:

  • az ÁNYK (Általános Nyomtatványkitöltő Program) ÁFA-bevallás, amely a már széles körben ismert és jelenleg is használt rendszer.
  • a webes áfa-kiajánlás, a NAV az adott adómegállapítási időszakra a saját adatai alapján előállítja a webes ÁFA-analitikát, amelyet a felhasználók jóváhagyhatnak, mint bevallástervezetet.
  • az eÁFA M2MXML:az új típusú XML struktúrájú bővített ÁFA-analitika, ami egy előre definiált adatstruktúra lesz, amely XML formátumban tartalmazza majd a cégek adott időszaki ÁFA-analitikáját és az ÁFA-bevalláshoz szükséges további információit. 

A nagyobb vállalkozásoknál egy közvetlen gépi kapcsolatot kínáló rendszer került kifejlesztésre. Ez az un. M2M rendszer lehetővé teszi, hogy a vállalkozások saját rendszereikből töltsék fel ÁFA-analitikájukat. Ezzel a feltöltéssel kiváltható lesz az ÁFA-bevallás készítése. Ez a megoldás a vállalkozások részére választható lesz.  Ez a rendszer a NAV szerint:

  • csökkenti az adózók adminisztratív terheit,
  • az adózók számára több adat lekérdezési lehetőséget tesz lehetővé, így komplex szolgáltatáscsomag állítható elő.

A NAV-nak több előnyt biztosíthat a rendszer, így

  • csökken a NAV adminisztrációs terhe, ugyanis feltétel az egységes ÁFA-analitika,
  • az adóhatóságnál további kockázatelemzés protokollok kiépítése válik lehetővé.

Lényegében tehát több módszer áll rendelkezésre az ÁFA-bevallási kötelezettség teljesítésére. A vállalkozásnak kell eldöntenie, hogy számára melyik módszer az optimális.  A NAV ugyanakkor jelezte, hogy azok a vállalkozások, amelyek az eÁFA M2M XML módszert választják, vélhetően kevesebb adóhatósági megkeresésre számíthatnak majd, sőt az ÁFA-bevallás M lapjait sem kell majd összeállítaniuk.

süti beállítások módosítása