; ; ; ;

Rendelkező nyilatkozat a társasági adóban

2022. december 12. Dr. Magyar Zsuzsanna

A hatályos társasági adó törvény értelmében az adóból a filmalkotás támogatására (a Tao. tv. 22.§ (2) bekezdése szerint), illetve látványcsapat sport támogatására (a Tao. tv. 22/C. § (1)-(1a) bekezdése szerint) felajánlás tehető.

Az adózó havi vagy negyedéves társaságiadó-előlegének legfeljebb 80 százalékát ajánlhatja fel.

laptop-3196481_1920.jpg

Ennek megfelelően az adózó a 2023. adóévre a 2129. és a 2229. jelű bevallásában – bevallott adóelőlegek 80 százalékáig tehet felajánlást, természetesen a 80%-os korláton belül nem feltétlenül azonos összegekről lehet rendelkezni, illetve nem is szükséges kell valamennyi adóelőleg-kötelezettség terhére felajánlást tenni.

A felajánlás alapján teljesített átutaláshoz azonban nélkülözhetetlen, hogy az adózó rendelkezzen a kedvezményezett célhoz kapcsolódóan igazolással, melyek kiállítása az alábbiak szerint történik:

  • filmalkotás esetében: az adózó és a kedvezményezett szervezet [ide nem értve a Nemzeti Filmintézet Közhasznú Nonprofit Zrt.-t (NFI Zrt.)] együttes kérelmére a mozgókép-szakmai hatóság [Nemzeti Filmiroda]
  • látványcsapatsport támogatásának esetében:
    • ha a támogatás kedvezményezettje az országos sportági szakszövetség, vagy a

Magyar Olimpiai Bizottság (MOB), akkor az adózó és a kedvezményezett együttes kérelmére a sportpolitikáért felelős miniszter (jelenleg a honvédelmi miniszter),

  • ha a támogatás kedvezményezettje amatőr sportszervezet (ideértve a sportiskolát is), vagy hivatásos sportszervezet, vagy látvány-csapatsport fejlesztése érdekében létrejött alapítvány, akkor az adózó és a kedvezményezett együttes kérelmére az országos sportági szakszövetség.

 

Fontos megjegyezni, hogy látványcsapat sport támogatásakor a sportpolitikáért felelős miniszter, illetve az érintett országos sportági szakszövetség akkor állítja ki az igazolást, ha az adózónak és a kedvezményezett szervezetnek a NAV-nál nyilvántartott, végrehajtható, nettó módon számított adótartozása az igazolás igénylésének időpontjában nem haladja meg a százezer forintot.

A 2022. év utolsó negyedévi, 2023. január 20-áig esedékes adóelőleg terhére még a 22RENDNY jelű nyomtatványon tehetett felajánlást – 2022. december 31-éig – a negyedéves adóelőleg-gyakoriságú adózó. A 2023. év első havi, 2023. január 20-áig esedékes adóelőleg terhére pedig már a 23RENDNY jelű nyomtatványon tehet majd felajánlást – 2023. december 31-éig – a havonkénti adóelőleg-gyakoriságú adózó.

A nyomtatványok az ONYA alkalmazásban is elérhetők, illetve az alkalmazás segítségével talán könnyebben kitölthető a nyomtatvány, hiszen a rendszer bizonyos adatokat gyorsan szűr.

Természetesen a rendelkező nyilatkozatok továbbra is ÁNYK-n keresztül a xxRENDNY elnevezésű nyomtatvány elektronikus úton való beküldésével is beadhatók.

süti beállítások módosítása