; ; ; ;

A jövedelem letiltás szabályának változása 2023. január 01-jétől

2023. január 9. Dr. Magyar Zsuzsanna

A munkabérből történő letiltás szabályai jelentősen megváltoznak 2023. január 01-jétől.

Az 1994. évi LIII. törvény, a bírósági végrehajtásról (Vht.) 62. és 63. §-ai fontos módosításokat tartalmaznak.

 blog1.jpg

A jogszabályhelyek ekként változnak:

  1. § (1)A 61. § szerinti levonás során mentes a végrehajtás alól a havonta kifizetett munkabérnek az a része, amely nem haladja meg a 60 ezer Ft-ot. Ez a mentesség nem áll fenn a gyermektartásdíj és a szüléssel járó költség (a továbbiakban: gyermektartásdíj) végrehajtása esetén.

(2) Ha az adós több munkáltatótól kap munkabért, az (1) bekezdés szerinti mentesség őt abból a munkabérből illeti meg, amelyet elsőként tiltottak le.

(3) Ha az adós ugyanattól a munkáltatótól egyidejűleg több jogcímen kap munkabért, ezeket az (1) bekezdés szerinti mentesség szempontjából összevontan kell figyelembe venni.

  1. §A 61. § szerinti levonás után fennmaradó összegből korlátozás nélkül végrehajtás alá vonható a havonta kifizetett munkabérnek az a része, amely meghaladja a 200 ezer Ft-ot.

Ez azt jelenti tehát a gyakorlatban, hogy 28 500 forintról 60 ezer forintra emelkedik a havi jövedelem nem végrehajtható része, 142 500 forintról pedig 200 ezer forintra nő az az összeghatár, ami fölött a munkabér korlátlanul végrehajtható.  Az irányadó szabályok szerint tehát a jövőben a nettó jövedelem 33%-os, vagy esetenként az 50%-os letiltáskor nem végrehajtható a munkabérből a havonta kifizetett munkabérnek az a része, amely nem haladja meg a 60 ezer forintot.

Erről a változásról a NAV nem küld ügyenként külön értesítést a változásokról, a munkáltatóknak, kifizetőknek 2023. január 1-jétől az új szabályokat kell alkalmazniuk a korábban és a 2023-tól benyújtott jövedelem letiltásoknál.

Ha a megváltozott szabályok miatt ez szükséges, a munkáltatóknak és kifizetőknek a Vht. 76. § (1) bekezdés c) pontja és (2) bekezdése szerinti kötelezettségeiknek is eleget kell tenniük. Ennek megfelelően tehát, ha például csökken a havonta levonható és NAV-nak utalandó összeg, valamennyi folyamatban lévő jövedelem letiltásnál jelezni kell VHJOV-nyomtatványon. 

 

süti beállítások módosítása