; ; ; ;

Ingyenes készpénzfelvételi lehetőségek Magyarországon

2023. július 12. Dr. Sztanó Imre

Közismert az a jogszabály által jelenleg biztosított lehetőség, amely szerint minden hónapban legfeljebb kétszer, összesen maximum 150 000 forintot vehetünk fel díjmentesen bármelyik hazai forintos ATM-ből. Ez a szolgáltatás azok számára érhető el, akik bármelyik magyarországi banknál vezetett lakossági fizetési számlával rendelkeznek és erről nyilatkoznak a saját hitelintézetüknél.

ingyenes_keszpenzfelveteli_lehetosegek_magyarorszagon.jpg

Mi a cash-back szolgáltatás?

A jogszabály szerint a cash-back szolgáltatás a fizetési művelet részeként a kedvezményezett által a fizető félnek történő készpénz közvetlen átadása, ha az átadást a fizető fél áruk vagy szolgáltatások ellenértékének kiegyenlítéséhez kapcsolódó fizetési művelet teljesítését közvetlenül megelőzően kifejezetten kérte. A tapasztalatok szerint a szolgáltatás iránt eddig nem volt nagy érdeklődés sem a bankok, sem a kereskedők részéről,  így  jelenleg még viszonylag kevés kereskedőnél lehet élni a készpénzfelvétel ezen módjával.

Mi változott?

A cash-back szolgáltatás útján egy újfajta ingyenes készpénzfelvétel lehetőségét teremti meg a pénzügyi szektort érintő változásokról szóló 2022. év végén megjelent törvény. A jogszabály 2023. július 1-jén hatályba lépő rendelkezése új készpénzfelvételi kedvezmény lehetőségét tartalmazza, mely szerint a csatlakozott kereskedőknél havonta legfeljebb kétszer, összesen legfeljebb 40 000 forintig díjmentesen lehet készpénzt felvenni bolti vásárlás esetén, amennyiben kártyával vásárolunk.

Ez az összeg a korábban is elérhető 150 000 forintos határ felett van, így elvileg akár havi 190 000 ezer forint költségmentes felvételére is lehetőség nyílhat. Fontos azonban kiemelni, hogy a jogszabály nem kötelezi a kereskedőket a készpénzfelvétel biztosítására, így ezután is kizárólag ott lesz elérhető a szolgáltatás, ahol a vállalkozó a bevezetése mellett dönt.

Az új szabály hatályba lépésével várhatóan azonban több üzletben találkozhatunk a szolgáltatással és az ügyfelek nagy valószínűséggel keresni fogják ezt a számukra kedvező lehetőséget, hiszen ezáltal készpénzhez juthatnak bolti kártyás vásárlás esetén. Különösen vonzó lehet ez a szolgáltatás olyan településeken, ahol nem vagy nehezen érhető el ATM vagy postai készpénzfelvét.

A szolgáltatás gyakorlati alkalmazását illetően azonban még számos kérdés nem tisztázott, így például ismerni kell, hogy mekkora összegű vásárlás esetén igényelhető az ingyenes készpénzfelvétel.

süti beállítások módosítása