; ; ; ;

Ellátások melletti táppénz folyósítás korlátozás megszűnése

2023. szeptember 7. Perfekt Blog

A Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi LXXXIII. törvény 49.§-át hatályon kívül helyezték 2023. július 01-től, ami pozitív változást eredményezett az érintett biztosítottak számára.

alexander-dummer-uh-xs-fiztk-unsplash.jpg

A gyermeknevelési támogatás, az ápolási díj, a korhatár előtti ellátás, a szolgálati járandóság, a táncművészeti életjáradék vagy az átmeneti bányászjáradék mellett munkát végző biztosítottra a táppénzre vonatkozó rendelkezéseket azzal az eltéréssel kell alkalmazni, hogy 

  • a táppénzfolyósítás időtartamának megállapításánál biztosítási időként csak a gyermeknevelési támogatás, az ápolási díj, a korhatár előtti ellátás, a szolgálati járandóság, a táncművészeti életjáradék vagy az átmeneti bányászjáradék folyósításának időtartama alatt biztosítási jogviszonyban töltött napokat lehet figyelembe venni,
  • a táppénz összegének megállapításánál a biztosítási jogviszonynak a fent meghatározott időtartama alatt elért, biztosítási jogviszonyból származó jövedelmet kell figyelembe venni az általános szabályok szerint.

 

Nézzünk erre egy példát.

Ön munkaviszonyban áll 2010.01.01-től és gyermeknevelési támogatásban részesül 2023.01.01-től. Keresőképtelen volt 2023.02.24.-04.30. között veszélyeztetett várandósság miatt, táppénzre azonban csak 2023.02.24.-04.18. között 54 napra lett jogosult, mert a gyermeknevelési támogatás mellett szerzett biztosítási ideje 2023.01.01-02.23., azaz 54 nap volt. A táppénz alapját is csak a gyermeknevelési támogatás mellett szerzett biztosítási időben figyelembe vehető jövedelem alapján állapították meg. Csak a táppénz mértékére nem vonatkozott ez a korlátozás, tehát ebben a példában ez akár 60%-os is lehetett.

Mindez már a múlt, mert aki 2023.07.01-től táppénzben részesül a felsorolt ellátások folyósítása mellett, azoknak a táppénz időtartamát, összegét az általános szabályok alapján kell megállapítani és folyósítani. A fenti példát alapul véve, ha a táppénzre való jogosultsága 2023.06.30-át követően kezdődne, akkor akár egy évig is jogosult lenne táppénzre és táppénz alapját a nemcsak a gyermeknevelési támogatás mellett szerzett jövedelem alapján állapítanák meg.

süti beállítások módosítása