; ; ; ;

Fiatal Gazda Pályázat

Szerezz Aranykalászos gazda képesítést az indulásért!

2024. április 23. Perfekt Blog

A Fiatal Gazda Pályázat célja, hogy támogassa a fiatal mezőgazdasági termelőket gazdaságalapításban, ösztönözze az agrár-nemzedékváltást, lassítsa a mezőgazdaságban tapasztalható elöregedést, csökkentse a fiatalok vidékről történő elvándorlását, és hosszú távú fenntarthatóságot biztosítson a mezőgazdasági tevékenységek számára.

A pályázaton való részvételhez szükséges feltételek között szerepel, hogy a pályázónak rendelkeznie kell

  • mezőgazdasági jellegű végzettséggel (pl.: aranykalászos gazda képesítés, mezőgazdasági technikus, agrár diploma) – a Perfektnél az Aranykalászos gazda képzés elvégzése esetén június 30. előtt van lehetőség bizonyítványt szerezni.
  • 18 és 41 év közötti korosztálynak kell lennie,
  • és rendelkeznie kell egy minimális termelési potenciállal már a pályázat beadásakor.

A pályázati felhívás szerint a pályázónak legalább 10.000 STÉ (Standard Termelési Érték) értékű, de legfeljebb 50.000 STÉ értékű mezőgazdasági üzemmérettel kell rendelkeznie​. Az STÉ a mezőgazdasági termelés jövedelmezőségi szintjét jelöli, mely magában foglalja az értékesítést, üzemi felhasználást, üzemi fogyasztást és a készletek változásából származó bevételt is​.

A pályázat keretében egy jól kidolgozott üzleti és pénzügyi terv alapján akár 40 ezer euró (kb. 12,6 millió Ft) igényelhető, amelynek 75%-át a pozitív döntést követően 1-2 hónapon belül előre megkapnak a nyertesek. A fennmaradó 25% akkor kerül kifizetésre, ha a vállalt kötelezettségek egy része megvalósul, amely általában a nyerést követő harmadik évben várható.

A pályázat beadásakor számos dokumentumot kell csatolni, többek között az STÉ-t alátámasztó igazolásokat, a szakmai képzettséget igazoló okirat másolatát, és részletes üzleti tervet. Fontos, hogy a pályázatokat standard kiválasztási eljárásrend alapján bírálják el, ahol először a jogosultsági kritériumokat ellenőrzik, majd a jogosultsági kritériumoknak megfelelő pályázatokat érdemi bírálat (pontozás) alapján választják ki​ (nak.hu)​​.

Ez egy nagyszerű lehetőség a fiatal mezőgazdasági vállalkozók számára, hogy támogatást szerezzenek gazdaságuk elindításához és fejlesztéséhez.  

Jelentkezz Aranykalászos gazda képzésünkre és szerezz a pályázathoz szükséges végzettséget június 30. előtt!

5.png5.png

 

süti beállítások módosítása