; ; ; ;

Figyelem, fontos határidő közeleg szeptember 20-án!

2017. szeptember 19. Dr. Magyar Zsuzsanna

A nyári adó törvények változásának köszönhetően 2017. június 20-tól hatályos az adózás rendjéről szóló törvény azon bekezdése, amely az áfa – bevallás benyújtását elmulasztó adózókra vonatkozik.

nyari_tv_valtozas_afa.jpg

 A 2017. évi LXXVII. törvény, amely az Egyes adótörvények és más kapcsolódó törvények módosításáról rendelkezik iktatta be az Art.  55.§ (8) bekezdésébe az alábbiakat:

„Az állami adó- és vámhatóság a honlapján folyamatosan nyilvánosságra hozza azoknak az adózóknak a nevét (elnevezését), lakóhelyét, székhelyét, telephelyét, adószámát, akik áfa bevallási kötelezettségüknek több mint két - egymást követő, a rá irányadó - bevallási időszakon keresztül nem tesznek eleget.”

Ennek megfelelően az adóhivatal honlapján már októbertől elejétől elérhető lesz azon adózók listája, akik az áfa bevallásukat két egymást követő időszakon keresztül nem nyújtották be az adóhivatal felé. A két egymást követő időszak természetesen az adózóra irányadó időszakot jelenti, tehát éves bevallóknál ez két évet, negyedéves bevallóknál két negyedévet, míg a havi áfa bevallásra kötelezettek esetében ez két hónapot takar.

Ezen adatokat első alkalommal a szeptember 20-i áfa bevallást követően ismerhetik meg az adózók, így értelemszerűen akik nem szeretnének a listán szerepelni, eddig van lehetőségük a mulasztásukat pótolni.

Az adatbázis fontos információkkal szolgál az üzleti élet szereplőinek, hiszen az eddig megszokottakon túl plusz tájékoztatást ad az adóhivatal honlapja.

 

süti beállítások módosítása