; ; ; ;

Kihívások és lehetőségek az új könyvelőképzési rendszerben

2024. január 23. Perfekt Blog

Az év elején életbe lépő kormányrendelet jelentős változásokat hoz a mérlegképes könyvelők, okleveles adószakértők és adótanácsadók képzésében. A hatósági képzés bevezetésével a szakma elérhetősége és az oktatás követelményei is átalakulnak, amelynek hatására a könyvelők számára komoly kihívások és lehetőségek tárulnak fel.

A legfontosabb változások közé tartozik, hogy a tanfolyamokat csak akkreditált intézmények tarthatják, és a képzés időtartama jelentősen megnő, 510 óráról 1150 órára emelkedik. Az óraszám növelése és a kötelező modulzáró vizsgák bevezetése azonban a tanulók pénztárcáját is érinti. A Perfekt Zrt. vezérigazgatója, Szentesi Péter szerint a költségek akár két-háromszorosára nőhetnek, így a képzés ára a legtöbb felnőttképzőnél akár 800 000 - 1 millió forint lehet majd.

A képzési előfeltételek változatlanok maradnak: továbbra is elegendő az érettségi bizonyítvány, és azok, akik már rendelkeznek szakmai előképesítéssel, felmentést kaphatnak bizonyos modulok óráin való részvétel alól, azonban a modulzáró vizsgák alól már nem. További szigorítás, hogy az órák maximum 20% alól lehet igazoltan hiányozni.

A rendelet január 1-jén lépett hatályba, és az első ilyen képzések július 1-jén indulnak majd. Most még néhány hónapig van lehetőség az egyszerűbb és olcsóbb, 1,5 éves tanfolyam elkezdésére, ezért ha valaki könyvelői pályára készül, érdemes még most elkezdeni a képzést.

A következő vállalkozási mérlegképes könyvelő képzésünk február 16-án indul.

A szigorúbb követelmények mellett a szakma iránti igény továbbra is magas, és a képzés elvégzése után stabil karrierlehetőségek nyílnak meg az érdeklődők előtt. A Profession.hu oldalán jelenleg 1290 nyitott pozícióra keresnek mérlegképes könyvelőket.

facebook_postok_1080_x_700_keppont.png

süti beállítások módosítása