; ; ; ;

Veszteség elhatárolásának szabálya a Tao törvény tükrében

2018. március 28. Magyar Miklósné Zsuzsa

Az 1996. évi LXXXI. törvény 17. § és a VII. fejezet  rendelkezik a vállalkozások veszteség elhatárolás szabályaival.

veszteseg_elszamolas.jpg

A korábbi években keletkezett veszteséget a vállalkozások az adózás előtti eredmény terhére számolhatják el. Figyelembe kell venni azonban azt, hogy a veszteségelhatárolás szabálya évről-évre változik, valamint ennek elszámolására a törvényben átmeneti rendelkezéseket is találunk.

Változatlanul érvényben van az a szabály, hogy a keletkezett veszteséget a keletkezés sorrendjében kell az adóalapnál érvényesíteni.

Ennek pontos elszámolása azonban csak akkor tud megvalósulni, ha az adózó ennek keletkezéséről és felhasználásáról egy analitikus nyilvántartást vezet.

Jelenleg a veszteség leírása során az 50 %-os korlátot kell figyelembe venni. A veszteség leírása folytán a hibát ott követjük el, hogy az 50 %-os határ megállapításánál az adózás előtti eredményt vesszük figyelembe. Ezzel ellentétben a tv. 17 §. (2). bekezdése szerint „ a korábbi évek elhatárolt vesztesége legfeljebb a felhasználása ( az adózás előtti eredmény csökkentéseként történő elszámolása ) nélkül számított adóalap 50 %-ig számolható el az adózás előtti eredmény csökkentéseként”.

A 17 §. (2). bek. szerint a vállalkozó döntése szerinti megosztásban csökkentheti az adózás előtti  eredményét, feltéve, hogy a negatív adóalap a rendeltetésszerű joggyakorlás elvének betartásával keletkezett.

 A tv. kimondja, hogy az elhatárolt veszteség érvényesítése az adózó döntése, ennek következményeként azt önellenőrzéssel, vagy adóellenőrzés esetén csak akkor van lehetőség módosítani, ha a döntés arra irányult, hogy a fizetendő adó az elhatárolt veszteség teljes körű elszámolása esetén valósuljon meg.

Figyelni kell arra, hogy a 2015. január 1-től életbe lépett szabályra, hogy a keletkezett negatív adóalap már csak a keletkezését követő öt adóévben számolható el.

Az időbeli korlátozás a 2015-ben és az azt követő években keletkezett veszteség elszámolására kell alkalmazni.

A következő hónapokban foglalkozni fogunk még a KIVA adózást alkalmazó vállalkozások veszteség elhatárolás szabályaival is.

süti beállítások módosítása