; ; ; ;

Fizetni kell, ha áthajt Németországon

2015. január 21. Magyar Miklósné Zsuzsa

auto.jpgÓránként bruttó 8,5 eurós minimálbért vezetett be minden ágazatban Németország idén január 1-jétől. Azt hiszi, ez Önnek nem jelent kötelezettséget? Pedig igen.

A törvény szerint ezt a minimumként meghatározott összeget minden olyan munkavállaló részére meg kell fizetni, aki Németország területén munkát végez, beleértve azt az esetet is, ha nem német cég a munkáltató, vagy ha a dolgozó csak áthalad Németország területén, mint például a gépkocsivezetők.

A németországi minimálbérről szóló törvény szerint a külföldi székhellyel rendelkező munkáltató, aki egy vagy több munkavállalót a feketemunka elleni küzdelemről szóló törvényben meghatározott gazdasági területeken, vagy gazdasági ágazatokban a törvény alkalmazási területén foglalkoztat (ide tartoznak egyebek mellett a fuvarozók is), köteles minden gyártás vagy szolgáltatás megkezdése előtt az illetékes vámigazgatási hatóságnak egy német nyelvű írásbeli bejelentést benyújtani, amely tartalmazza az ellenőrzéshez szükséges lényeges adatokat.

1. a munkáltató által a törvénynek az alkalmazási területén foglalkoztatott munkavállalók családneve, utóneve és születési dátuma,
2. a foglalkoztatás kezdete és előrelátható időtartama,
3. a foglalkoztatás helye,
4. az a hely belföldön, ahol rendelkezésre állnak a napi munkaidő kezdetét, végét és időtartamát tartalmazó dokumentumok,
5. a felelősen eljáró személy családneve, utóneve, születési ideje, valamint németországi lakcíme.
A munkáltató köteles a munkavállalók napi munkaidejének kezdetét, végét és időtartamát legkésőbb a munkavégzés napját követő hetedik naptári nap lejártáig feljegyezni és ezeket a feljegyzéseket a feljegyzés időpontjától kezdődően legalább két évig megőrizni.

A munkáltatók kötelesek megőrizni a kötelességek betartásának ellenőrzéséhez szükséges dokumentumokat belföldön német nyelven legfeljebb két évig.

2015. március 4. kiegészítés: Németország felfüggeszti a minimálbér alkalmazását a külföldi fuvarozók tranzitműveletei esetében mindaddig, amíg nem tisztázódnak annak uniós jogi kérdései. (MTI)

süti beállítások módosítása