; ; ; ;

Várható változások 2015. I. rész

2015. április 4. Magyar Miklósné Zsuzsa

Összefoglaljuk, milyen változásokra kell számítani a 2015-ös évben. Az első részben az EKAER-t és az online pénztárgépeket vesszük sorra.

Az EKÁER bevezetése és változása

Már a januári bevezetést követően óriási tisztulás mutatkozik a piaci folyamatokban. Ez abban látszik, hogy rövidebbek lettek az értékesítési láncolatok, eltűnni látszanak a köztes kereskedők.
Ezeket a folyamatokat figyelembe véve a tárca folyamatosan felülvizsgálja az értékesítési láncolatokat és így könnyedén lehet év közben is változtatni a kockázatos élelmiszerek és kockázatos termékek között.
Az Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer működéséről szóló 5/2015. (II. 27.) NGM rendelet (továbbiakban: rendelet) egyes passzusai 2014. április 1-től lépnek hatályba.
A változás három jelentős módosítást tartalmaz.

1. Egyszerűsített bejelentésre jogosultak
A rendelet 6. § (2)-(4) bekezdése, amely április 1-től hatályos, tartalmazza azon adózók körét, akik nem kockázatos termékek esetében egyszerűsített bejelentésre jogosultak.
Ide tartoznak azon vállalkozások, melyeknek
a bejelentés évét megelőző adóévben, az általa összeállított egyedi beszámolóban, vagy azon számviteli törvény szerinti konszolidált beszámolóban, amibe bevonták, a kimutatott éves nettó árbevétel az 50 milliárd forintot, a saját termelésű készletek értékesítéséből származó nettó árbevétel a 40 milliárd forintot elérte vagy meghaladta, és
szerepel a NAV által vezetett köztartozásmentes adózói adatbázisban,
továbbá, a bejelentés időpontjában nem áll adószám felfüggesztés hatálya alatt.
Amennyiben a belföldön letelepedett adóalanyt nem a (magyar) számviteli törvény szerinti konszolidált beszámolóba vonták be, akkor az ugyanazon konszolidált beszámolóba bevont valamennyi belföldi adózó egyedi beszámolóinak adatait egybeszámítva lehet figyelembe venni az értékhatár ellenőrzésénél.
Egyszerűsített bejelentésre jogosult továbbá az egyetemes postai szolgáltató, azaz a Magyar Posta Zrt.
Egyszerűsített adattartalmú bejelentés esetén csak a:

  • feladó és a címzett adatait,
  • valamint a szállítójármű rendszámát kell az EKÁER rendszerben lejelenteni.


2. EKÁER szám igénylésére kötelezett személy változása
A rendelet 13. § (2) bekezdése tartalmazza a másik fontos változást, mely szerint nem kockázatos termék első belföldi adóköteles értékesítés esetében, amennyiben a címzett maga, vagy az ő megbízása alapján más végzi az áru elszállítását, akkor a címzettnek kell EKÁER számot igényelnie és neki kell az áru beérkezését is bejelentenie.
A termék 3. § (3) szerinti értékesítése esetén, azaz amikor az első belföldi adóköteles értékesítés kapcsán nem történik árumozgás, hanem azt szállítás nélkül akár többször is értékesítik, a fenti szabályt azon ügylett címzettjének kell alkalmaznia, mely ügylet kapcsán először szállítják el a terméket.

3. Egyéb változás
Április 1-től a megigényelt EKÁER számok érvényességi időn – az igényléstől számított 15 napon – belüli érvénytelenítése esetén a törlés indokát is meg kell adni.

Online pénztárgépek

Az online kasszák bevezetése hozzájárul a gazdaság fehérítéséhez, az érintett vállalkozói kör kiterjesztésén dolgozik jelenleg az NGM - írja a Világgazdaság.
A 2014-es évben az áfa bevételekben mutatkozó 200 milliárd forint többlet nagy részét az online kasszák bevezetésének tudták be.
Ezzel egy időben a társasági adónál (még nincs zárva a 2014. év) is 10% körüli növekedés látszik kirajzolódni a tervezethez képest.
szepseg.jpgEzért az online pénztárgépek bevezetését szeretné a tárca megvalósítani már a közeljövőben. Az érintett tevékenységi körök:

  • szépségipar- ide tartozik többek között a fodrászat (férfi, női, gyermek) kozmetikai szolgáltatás, kéz és lábápolás (és műköröm építés), szoláriumi szolgáltatások.
  • Magán orvosi szolgáltatás. A tervezet az összes orvos magánpraxisra vonatkozik.
  • A taxisoknál is szeretnék megoldani a kasszák bevezetését.

 


Amennyiben már ez évben sikerül bevezetni (félévtől) már az idei évben is 20 milliárdos többletbevétele keletkezhetne a költségvetésnek.
A statisztikák alapján néhány tízezer vállalkozást érinthet az online átállás, és várhatóan gyorsabban lezajlik majd, mint a két évig tartó bevezetés a kereskedelemben. Az is előfordulhat, hogy csak bizonyos bevételi összeghatár fölött lesz csak kötelező. Egyébként is már a pénztárgép forgalmazók is felkészültek, így nem fordulhat elő pénztárgéphiány.
Várhatóan a harmadik körben az építőipari cégek, és a tüzéptelepek is bekerülhetnek az online rendszerbe.

süti beállítások módosítása