; ; ; ;

Bérbeadás (magánszemély) esetén az értékcsökkenés elszámolásának szabályai

2015. április 22. Magyar Miklósné Zsuzsa

Fontos, ez 2014-es érvényesség.

Gyakorta okoznak gondot a bérbe adott ingatlanok esetében az értékcsökkenés elszámolásának szabályai.
Az értékcsökkenési leírás alapja a beruházási költség, az üzembe helyezésig felmerült következő kiadások nyilvántartásba vétele alapján: ( 11.sz. melléklet II/.c. pontja.)

- tárgyi eszköz, a nem anyagi javak beszerzési ára,
- saját előállítás esetén pedig az anyagkiadások és a mások által végzett munka számlával/ számlákkal igazolt összege.

berbeadas.jpg

E pont alapján meg kell határozni az eszköz beszerzési árát: „Az épület, építmény beszerzési áraként az e törvénynek az ingatlanszerzésre fordított összegre vonatkozó rendelkezéseit kell alkalmazni”.

Tehát bérbeadás esetén, ha az ingatlant vásároltuk, előállítottuk, ennek megfelelően van beszerzési ár, az értékcsökkenés természetesen elszámolható.

Ha az ingatlant örökléssel, ajándékozással szereztük, akkor a megszerzésre fordított összeg az illeték-kiszabásához figyelembe vett érték. ( szja tv. 62 §. (2) bek. f) pont)

- öröklés esetén a hagyatéki leltárban feltüntetett, vagy a hagyatéki eljárás során az ingatlan értékeként feltüntetett értéket kell érteni. ( 62 § (2) bek. ga pont)

- ajándékozásnál – az ajándékba kapott ingatlan átruházása esetén – az átruházásból származó összeg 75 százaléka ( 62 §.(2) bek. gb. pont)

Abban az esetben, ha ajándékozás esetén nem történik illeték-kiszabás, megszerzésre fordított érték hiányában értékcsökkenés nem számolható el, illetve csak az értéknövelő beruházásra fordított, számlával igazolt kiadással lehet élni.

A 2014. évi ingatlan bérbeadás esetén a tételes költségelszámolás keretében az értékcsökkenés a következők szerint számolható el:

– az örökléssel, ajándékozással összefüggésben történt illeték-kiszabás, az értékcsökkenési leírás alapja az illeték-kiszabáshoz figyelembe vett érték, valamint a bérbeadó által felújításra, értéknövelő beruházásra fordított, számlával igazolt kiadás (feltéve, hogy azt költségként nem számolta/számolja el);

– az örökléssel összefüggésben nem történt illeték-kiszabás, az értékcsökkenési leírás alapja a hagyatéki leltárban feltüntetett, vagy a hagyatéki eljárás során az ingatlan értékeként feltüntetett egyéb érték, valamint a bérbeadó által felújításra, értéknövelő beruházásra fordított, számlával igazolt kiadás (feltéve, hogy azt költségként nem számolta/számolja el);

– az ajándékozással összefüggésben nem történt illeték-kiszabás, megszerzésére fordított összeg hiányában a szerzési érték nulla, ezért értékcsökkenési leírást nem, illetve csak a bérbeadó által felújításra, értéknövelő beruházásra fordított, számlával igazolt kiadás alapján (feltéve, hogy azt költségként nem számolta/számolja el) lehet érvényesíteni.

Tetszett ez a cikk? Ne maradjon le a többiről se, iratkozzon fel hírlevelünkre ITT!

 

süti beállítások módosítása