; ; ; ;

Az elmúlt években új államháztartási számviteli és gazdálkodási rendszert alakított ki a gazdaságirányítás

2015. augusztus 15. Perfekt

Az elmúlt években bevezetett jogszabályokkal új államháztartási számviteli és gazdálkodási rendszert alakított ki a gazdaságirányítás. Az államháztartási szervezeteknek az eddigi egyoldalú pénzforgalmi szemléletű számviteli és gazdálkodási megközelítés mellett egy üzemgazdasági szemléletű gazdálkodási modellre kell áttérniük.



Természetesen mindkét megközelítés önmagában is nagyon fontos, hiszen amíg a pénzforgalmi megközelítés a költségvetési egyensúly biztosítását célozza, addig az üzemgazdasági szemléletű megközelítésben az államháztartási szervezeteknek mérleget és eredmény-kimutatást kell készíteniük. Ebben a szemléletben vizsgálniuk kell az egyes szakfeladatokkal kapcsolatos költségeket, és a velük szemben álló bevételeket.

Az új megközelítés új költséggazdálkodási rendszert követel. A változások óriási tömegű számviteli problémát vetnek fel, új kontroll és ellenőrzési módszerek-eszközök szükségesek, és igen nagy feladat mindezeknek az informatikai megalapozása is.

Az új gondolkodásmódnak megfelelően lényegében új számviteli rendet kell létrehozni a költségvetési szervezeteknél. Ezért ezek az évek az államháztartási szervezetek gazdasági vezetésében óriási kihívásokat jelentenek. Az eddig felsorolt jelentési-beszámolási kötelezettségek és kontroll feladatok mellett ki kell alakítani azokat az analitikus nyilvántartásokat is, amelyek megalapozzák a részletesebb, és az üzemgazdasági követelményeknek is megfelelő beszámolási rendszert.

Segítünk a feladat megvalósításában a 2015 őszén megrendezésre kerülő szakmai programsorozatunkkal, amelyet olyan neves előadók tartanak, mint: Koháriné dr. Papp Edit, dr. Sinkovics Alfréd, Fabricius Ferke György.
Szakmai programsorozatunkról bővebb információ: ÉRDEKEL

süti beállítások módosítása