; ; ; ;

Csökkennek a vállalkozások adminisztratív terhei: egységes európai közbeszerzési dokumentum

2015. szeptember 12. Dr. Kothencz Éva

A várhatóan még ez évben hatályba lépő, jelenleg a Parlament előtt lévő új közbeszerzési törvény javaslata (továbbiakban: Javaslat) számos ponton enyhíti a vállalkozások adminisztrációs terheit.

mark-516277_1280.jpgEnnek egyik legjelentősebb eleme a közbeszerzési eljárásokban becsatolandó igazolások rendjének egyszerűsítése
A hatályos szabályozás értelmében az ajánlattevőknek a közbeszerzési eljárás során igazolniuk kell, hogy megfelelnek az ajánlatkérő által támasztott alkalmassági előírásoknak, illetve, hogy nem állnak a kizáró okok hatály alatt.
A Javaslat szerint a jövőben az ajánlattevőknek a fenti (lásd alkalmassággal, illetve kizáró okokkal összefüggő) igazolások helyett az ún. egységes európai közbeszerzési dokumentumot (lásd a Javaslat 67. §-át) kell benyújtaniuk az alkalmasság és a kizáró okok előzetes bizonyítékaként. Ez nem csak elnevezésében jelent változást: az egységes közbeszerzési dokumentumban az ajánlattevőknek – az ajánlatkérő által megadott részletességgel – csak nyilatkozniuk kell a kizáró okok fenn nem állásáról, illetve arról, hogy az alkalmassági követelményeknek megfelelnek. A döntéshozatalt megelőzően pedig a legkedvezőbbnek tekintett ajánlattevő köteles a szükséges igazolásokat benyújtani [lásd Javaslat 69. § (4) bek.].
Az egységes európai közbeszerzési dokumentum mintáját előreláthatóan végrehajtási rendelet fogja tartalmazni.

A témáról részletesebben, illetve az új közbeszerzési törvény szerinti változásokról 2015.október 20-i konzultációnkon tájékozódhat.

süti beállítások módosítása